IGRALSKI SVET ŽALUJE: Poslovila se je ena najbolj prepoznavnih in cenjenih igralk jugoslovanskega filma

Kronika

V 66. letu starosti je v sredo umrla ena vodilnih hrvaških gledaliških in filmskih igralk Mira Furlan. Novica o smrti igralke, znane po vlogah v nadaljevankah Babilon 5 in Skrivnostni otok, je bila objavljena na igralkinem Twitter profilu.

Mira Furlan je umrla za posledicami virusa Zahodnega Nila, je danes na spletu poročal Večernji list. Hrvaški medij se sklicuje na vire blizu igralkine družine, ki so potrdili, da se je igralka nekaj mesecev po okužbi borila za življenje.

Mira Furlan se je rodila leta 1955 v Zagrebu, njen oče je imel hrvaško-slovenske korenine. Diplomirala je iz igre na zagrebški akademiji dramske umetnosti leta 1978, ko je postala tudi članica ansambla Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu.

V 80. letih minulega stoletja je postala ena najbolj prepoznavnih in cenjenih igralk jugoslovanskega filma. Ustvarila je nekaj izjemnih vlog, leta 1982 v filmu Kiklopi, štiri leta kasneje v Za srečo so potrebni trije. Med njenimi zgodnji filmi so tudi Oče na službeni poti Emirja Kusturice, Lepota greha Živka Nikolića in Za zdaj brez dobrega naslova Srđana Karanovića.

Pred vojno na območju nekdanje Jugoslavije je Mira Furlan večinoma delala v Beogradu, leta 1991 pa sta se z možem, režiserjem Goranom Gajićem zaradi političnih razmer v domovini preselila v ZDA. Igrala je v gledališčih v New Yorku in Los Angelesu. Nato je dobila vlogo Dellenn v televizijski nadaljevanki Babilon 5, s katero je pritegnila pozornost tudi v ZDA. Znana je bila tudi po vlogi Danielle Rousseau v ameriški televizijski nadaljevanki Skrivnostni otok (Lost).

Na hrvaške igralske odre se je znova vrnila leta 2002, ko je nastopila v predstavi Medeja gledališča Ulysses na Brionih. Med drugim je pisala kolumne za nekdanji splitski politično-satirični tednik Feral Tribune, pela pa je tudi na albumu Nevino srce slovenske rock skupine Buldožer iz leta 1983.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija