HVALA, KER NAS BERETE: To je zgodba, kako je Andrej opazil delfine

Piran

Ponovno se je izkazalo, kako pomembno je dobro informiranje in ozaveščanje javnosti. Pred dnevi smo pisali o društvu Morigenos, ki se med drugim ukvarja tudi s terenskim opazovanjem delfinov in kitov. Predsednik društva Tilen Genov je ob priložnosti izpostavil, da njihova prisotnost na terenu izrednega pomena, pri tem pa jim lahko ogromno pripomore ravno splošna javnost. Kot kaže, je naš prispevek naletel na pravega človeka. Dva dni po objavi je društvo poklical gospod Andrej in jih obvestil o skupini delfinov. Ob tem pa je izpostavil, da je ravno na našem portalu izvedel, da lahko s takšnim ravnanjem naredi ogromno dobrega.

Morigenos je slovensko društvo za morske sesalce. Gre za neodvisno in neprofitno strokovno nevladno organizacijo, ki se skozi znanstveno raziskovanje in izobraževanje zavzema za varstvo morja in njegovih prebivalcev. Delfine opazujejo že od leta 2002. S predsednikom društva smo pred dnevi govorili tudi o tem, ali je pandemija vplivala na prisotnost delfinov.

Predsednik društva Tilen Genov je izpostavil, da je izredno zaželeno, da jih ljudje obveščajo, v kolikor v morju opazijo delfine ali kite. Podobno se je zgodilo tudi dva dni po našem prispevku. Kot pripoveduje Genov, jih je poklical gospod Andrej, "ki nam je povedal, da je videl prispevek na Regionalu in izvedel, da je v takšnih primerih dobro poklicati. Sporočil nam je, da je pred Mesečevim zalivom videl skupino delfinov, na kar smo se takoj odzvali." 

Genov poudarja, da je šlo za zelo koristno opažanje. Priložnost so imeli videti skupino 30 delfinov, ki jo sicer poznajo, vendar jih ne videvajo pogosto. Takoj po klicu so se odpravili na teren, ko so bili že na poti, pa jih je poklical še ribič iz Pirana. "Gre za lep primer, kako je prispevek neposredno vplival na ozaveščenost in informiranost. Obrestovalo se je dobesedno dva dni kasneje," pove in se nam ob tem iz srca zahvali za prispevek.

Kaj opazujejo raziskovalci Morigenosa na terenu?

"Glavna stvar je, da pridobivamo fotografije njihovih hrbtnih plavuti," pripoveduje predsednik društva. Delfini imajo na svojih hrbtnih plavutih unikatne in edinstvene zareze, praske in brazgotine. "Gre za neke vrste prstni odtis. Te zareze nastanejo, ker se delfini medsebojno grizejo, pogosto v igri ali v zabavi, lahko pa gre tudi za pretep," še pove Genov.

Na podlagi njihovih hrbtnih plavuti lahko raziskovalci ugotavljajo ogromno stvari o življenju delfinov. "Ugotovimo lahko, kakšna je njihova socialna struktura, spremljamo lahko rodnost, spremljamo pa lahko tudi njihove premike in tudi s kolegi iz Italije in Hrvaške ugotavljamo, kje so bile skupine opažene," še pove Genov. Kot dodatno pa lahko opazujejo tudi njihovo vedenje in ugotavljajo, kaj so delfini na tem mestu počeli.

Na terenu tudi danes

"Tudi danes smo bili na terenu, pravzaprav smo se ravnokar vrnili," nam še pove. Tokrat jih je poklical eden izmed piranskih ribičev, s katerimi dobro sodelujejo. Ponovno so opazovali skupino približno 30 delfinov, med njimi pa so bili tudi mladički. "To skupino že poznamo in jo pogosto srečujemo," zaključuje. Društvo Morigenos je dostopno na telefonski številki 031 77 10 77

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija