HUDI PADALSKI NESREČI V POSOČJU: Trije poškodovani, Ljubljančan in Argentinec huje (FOTO)

Kronika

Reševalne službe v Posočju so imele s padalci minuli konec tedna kar precej težko delo. Včeraj je prišlo do nesreče dveh padalcev na bovškem letališču, kjer so potekali organizirani skoki s padalom iz letala, 'skydiving'. V soboto pa so reševali hudo poškodovanega padalca na območju Gorenje Trebuše.

Kot so sporočili z novogoriške policijske uprave, so obvestilo o nesreči na bovškem letališču prejeli včeraj ob 11.30. 28-letni Američan in 34-letni Argentinec sta s skupino, v kateri je bilo deset padalcev, poletela z letalom nad bovškim letališčem. Po skoku iz letala sta med spuščanjem na višini okoli 100 metrov izvajala manever, spremembo smeri leta. Pri tem sta se preveč približala eden drugemu in se zapletla s kupolami padal.

Nekaj časa sta strmoglavljala, nato pa jima je uspelo se ločiti s potegi vrvic. Zaradi prehitrega in sunkovitega pristanka na travniku sta se oba poškodovala. Na kraju so posredovali bovški prostovoljni gasilci in dežurni zdravnik iz ZD Tolmin. Reševalci nujne medicinske pomoči iz Tolmina so ju nato oskrbeli. Američana, ki naj bi bil lažje poškodovan, so prepeljali z reševalnim vozilom v bolnišnico v Beljak na Avstrijskem, hudo poškodovanega Argentinca pa so prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

V soboto ob 16.16 so na regijskem centru za obveščanje v Novi Gorici dobili klic na pomoč zaradi nesreče 52-letnega padalca doma z območja Ljubljane. Na težko dostopnem terenu pri Gorenji Trebuši, v kraju Razazija, na nadmorski višini 790 metrov, je ob 15.45 vzletel z jadralnim padalom s travnika pred eno od hiš. Nato je letel približno 200 metrov nižje blizu druge hiše, kjer je po petih minutah med pristankom napačno ocenil višino in nad travnikom zadel vrh 20 metrov visokega drevesa.

S sedežem jadralnega padala je drsel skozi krošnjo približno pet metrov, dokler se vrvice kupole niso ovile okoli vej drevesa in zaustavile nadaljnje padanje. Obvisel je 15 metrov nad tlemi. Pri padanju si je poškodoval obe nogi oziroma gležnja.

Posredovala sta policista gorske enote PU Nova Gorica, ki sta pomagala pri reševanju in opravila kraj dogodka, ter tolminski gorski reševalci. Hudo poškodovanega 52-letnika so spravili na tla, ga oskrbeli, nato pa je ponj prišel helikopter iz Ljubljane in ga skupaj s policistom letalcem odpeljal v UKC Ljubljana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija