HUDA NESREČA POHODNIC NA KOLOVRATU: Po zdrsu obtičali zagozdeni pod podrtim drevjem (FOTO)

Kronika

Včeraj se je na poti na Kolovrat zgodila gorska nesreča, v kateri sta se hudo poškodovali planinki. Zdrsnilo jima je na poledeneli zasneženi podlagi.

Do hude nesreče je prišlo včeraj okoli 11.30 na planinski poti od Kovačič planine proti Gradu na Kolovratu, 200 metrov pod cesto na Kolovrat, na približno 1.050 metrih nadmorske višine.  

Skupina šestih domačink iz Zgornjega Posočja, starih od 60 do 65 let, se je v dopoldanskih urah odpravila po markirani planinski poti do Kovačič planine, nato pa proti Gradu, 1.115 metrov visokem vrhu, ki se nahaja na pogorju Kolovrata.

Pohodnice so bile obute v visoke planinske čevlje, pri hoji so uporabljale pohodne palice. Ustrezne opreme za zimske razmere, kot je zaščitna čelada, cepin in dereze, niso imele.

Pol ure pred poldnevom so prispele na zaledenelo snežno podlago v gozdu, kjer vodi klanec strmo navzgor v levo serpentino. 61-letnici, ki je hodila kot tretja v koloni, je zdrsnilo in je pričela drseti po zaledenelem strmem pobočju navzdol. 60-letnica, ki je hodila za njo, ji je hotela pomagati, a je tudi ona zdrsnila za njo. Po 50 metrih ju je zaustavilo podrto drevje, kjer sta obležali zagozdeni in hudo poškodovani.

60-letnica se je uspela spustiti do njiju, takoj so tudi poklicale na pomoč 112. Na kraj se je odpravilo 13 gorskih reševalcev iz GRS Tolmin in tolminski policist, pripadnik gorske policijske enote. Ženski so na kraju oskrbeli, nato pa je po njiju prišel helikopter slovenske vojske z dežurno ekipo, ki ju je prepeljal v ljubljanski klinični center.

"Trenutno so v visokogorju zelo nestabilne snežne razmere in nevarnost plazov je izredno velika. Kljub številnim opozorilom se je zgodilo kar nekaj tragičnih nesreč in reševalci smo imeli obilo dela. Planince in druge obiskovalce gora opozarjamo, da so te dni tudi v sredogorju poti zasnežene in močno poledenele, še posebej na senčnih severnih pobočjih. Ne samo dobra planinska obutev, tudi cepin in dereze naj bodo v teh dneh vedno v nahrbtniku," opozarjajo tolminski gorski reševalci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija