HRVATI 'NAVALILI' NA BREŽIŠKE TRGOVINE: "S 50 evri smo napolnili nakupovalni voziček"

Svet

Hrvaški kupci so po vstopu sosednje države v schengensko in evrsko območje v iskanju cenejših nakupov tudi minuli konec tedna napolnili brežiške trgovine. Trgovci so jih veseli, na brežiški občini pa se nadejajo tudi večjega turističnega obiska.

Obisk brežiških trgovskih središč se je po novem letu na račun hrvaških kupcev močno povečal. Največ se jih za nakup odloča ob sobotah, je za pojasnil brežiški župan Ivan Molan. Kot je dodal, je večji obisk Hrvatov tudi dobra priložnost za razvoj turizma v Občini Brežice. V Brežice se sicer po nakupih odpravljajo predvsem kupci Zagreba in njegove okolice.

Domačinov povečan obisk trgovskih središč ne moti, nekoliko bolj so nezadovoljni zaradi prezasedenosti okoliških avtomobilskih parkirišč. Hrvaški kupci naj sicer ne bi posegali zgolj po živilih, temveč kupujejo raznovrsten nabor izdelkov. V eni bolj obiskanih brežiških trgovin pa so ocenili, da se jim je prodaja ob koncu tedna povečala za približno polovico.

Kot je povedal zakonski par iz Zagreba, v Brežice prihajata po nakupih že vrsto let, predvsem pa iščeta izdelke, ki jih na hrvaških trgovinskih policah ni najti. Družina iz okolice Zagreba je povedala, da je več živilskih in drugih izdelkov v Sloveniji občutno cenejših kot na Hrvaškem, pri enem nakupovalnem vozičku lahko prihranijo tudi sto evrov ali več.

"Razlika v ceni je velika. Poglejte, s 50 evri smo napolnili nakupovalni voziček, na Hrvaškem pa bi za tak nakup odšteli vsaj 150 do 200 evrov. V Zagrebu bi lahko nakup za 50 evrov domov odnesli v dveh vrečicah. Kupili smo predvsem moko, testenine, kavo, vegeto oziroma vse vrste živil," je povedala ena od potrošnic iz Zagreba.

Tudi učiteljici iz hrvaške prestolnice sta dejali, da po nakupih v Slovenijo prihajata predvsem zaradi prihranka. Nekateri izdelki so sicer po njunih besedah v Sloveniji dražji, po drugi strani pa so številni cenejši. "Cene so na Hrvaškem odletele v nebo," sta dodali. Kupili sta predvsem mlečne izdelke, sir, sladkarije in podobno, sta še navedli.

Med sobotnimi nakupovalci v Brežicah so bili tudi Zagrebčani, ki so, kot so pojasnili, slišali, da je v Sloveniji nakup določenih izdelkov cenejših. To so prišli preverit z obiskom trgovine, izlet v Brežice pa so izkoristili tudi za odhod na kavo in za popoldansko kopanje v bližnjih termah, so še povedali.

Zagrebški Jutarnji list je v minulih dneh objavil primerjalne lestvice, po katerih so nekateri živilski izdelki v Sloveniji od primerjanih in ponujanih v hrvaških trgovinah cenejši vsaj za evro ali dva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija