HRVATI HVALIJO, NAŠI PRAVIJO, DA SO ŠKODLJIVE: Obrazne maske z bakrovim oksidom za neomejeno uporabo

Slovenija

Pretekli mesec so se na hrvaškem trgu pojavile zaščitne maske izraelskega proizvajalca, ki imajo v material vdelan bakrov oksid z antivirusnimi in antibakterijskimi lastnostmi, ki jo lahko po zagotovilih prodajalca uporabljate neomejeno. Na Uradu RS za kemikalije medtem zatrjujejo, da učinkovitost bakrovega oksida ni podprta z nobeno študijo in da za tovrstno masko še ni bila narejena ocena tveganja za zdravje ljudi.

Maske z bakrovim oksidom, ki jih je mogoče dobiti v lekarnah na Hrvaškem, se po videzu ne razlikujejo od kirurških mask za enkratno uporabo. Cena je 40 kun oziroma 5,30 evra za masko. A naj bi šlo za masko, ki jo lahko uporabljate, dokler se ne uniči ali zmoči. Lahko se jo nosi do tri ure, potem jo je potrebno odložiti in počakati 40 minut, da učinkovine v materialu nevtralizirajo patogene.

Masko so razvili izraelski znanstveniki, ko so razvijali tehnologijo za izdelavo povojev in druge vojaške opreme. Posebnost maske naj bi bila tudi v tem, da se njena učinkovitost s časom ne zmanjšuje.

Urad RS za kemikalije pa opozarja, da trditev, da bakrov oksid ščiti uporabnika pred koronavirusom bolj kot maska sama, ni podprta z nobeno študijo. Prav tako ni bila za omenjene maske narejena še nobena ocena tveganja za zdravje ljudi.

Bakrov oksid se sicer uporablja za zaščito lesa in samo v ta namen so bile opravljene potrebne študije.

Urad RS za kemikalije opozarja, da obrazne maske obdelane z bakrovim oksidom ne zagotavljajo nikakršne izboljšane zaščite pred koronavirusom in lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika, zato njihovo uporabo odsvetujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija