HRVAŠKO KULTURNO DRUŠTVO ISTRA PIRAN ORGANIZIRALO AKCIJO ZBIRANJA: "Vse bomo sprejeli, vse bo prišlo prav" (FOTO)

Piran

Včerajšnji potres na Hrvaškem je pretresel mnoge in akcije zbiranja, s katerimi bi tamkajšnjim prebivalcem vsaj malo olajšali trenutne razmere, se vrstijo že od včeraj. Pičlih šest minut po potresu se je že organiziralo Hrvaško kulturno društvo Istra Piran, ki je samo danes v akciji zbralo preko deset ton nujnih potrebščin.

"V roku šestih minut smo bili že angažirani in smo začeli akcijo na področju cele Slovenije," pojasnjuje predsednik društva Joso Begić. V Zvezo hrvaških društev je povezano 12 društev širom Slovenije. "Odziv je bil ogromen, med drugim so se odzvali tudi Občina Piran, Okolje Piran, Mlinotest iz Kopra in vsem bi se ob tem rad zahvalil," dodaja.

"Do zdaj smo zbrali zagotovo prek deset ton potrebščin, dva kamiona sta pripeljala stvari iz Italije, po celi Sloveniji pa smo skupaj zbrali prek 50 ton v roku nekaj ur," razlaga Begić. Kot pravi imajo največ hrane, ki ohranja daljši rok trajanja, ljudje pa so prinašali tudi oblačila in tople odeje. "Vse bomo sprejeli, vse bo prišlo prav."

Z logistiko so začeli takoj, zbirati pa so začeli danes ob 10. uri dopoldne. Do večera bo točno znano koliko so zbrali, delali pa bodo tudi jutri do približno 12. ure. Po tem nameravajo iti na pot.

"Na pot se bodo odpravili naši člani, imamo kombije, nekaj smo jih najeli, nekaj so nam jih posodili zastonj," pojasnjuje. "To bo ena lepa karavana. Zbrali se bomo na Barju na parkirišču pri črpalki, pridružili pa se nam bodo tudi iz Maribora in Ljubljane," še pove.

Posamezniki, ki bi še želeli pomagati, lahko vse stvari prinesejo v uradne prostore društva v Lucijo na naslov Obala 118 ali v Čokoladnico Da Ponte v Koper, kjer potrebščine zbira Danijel Sertič. "Čokoladnica je tako polna, da se več nimamo kje premikati," z veseljem pove Sertič. Kot član društva HKD Piran Istra je njegova čokoladnica prevzemna točka za območje Kopra.

"Presenetilo me je, takšen odziv je nekaj neverjetnega," pojasnjuje. "Večinoma so potrebščine prinašali mimoidoči, posamezniki, sprehajalci. Šest nas je, iz vrečk pakiramo v škatle, da bo lažji transport. Dobili smo ogromno vode, odej, oblačil in hrane," je zadovoljen Sertič. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija