HRVAŠKE OPERNE ZVEZDE POMAGAJO PRI REHABILITACIJI OBOLELIM PO COVIDU: Bo angleški projekt zaživel tudi pri nas?

Svet

Hrvaški operni pevci in pevke so sprožili pobudo Prodiši (Zadihaj), da bi pomagali pri rehabilitaciji ljudi, ki so preboleli covid-19, a imajo še vedno težave pri dihanju. Operni zvezdniki jim predstavljajo dihalne vaje, ki jih tudi sami izvajajo, da bi obdržali in tudi okrepili svoje pevske zmogljivosti.

Pobudo je v začetku marca sprožil operni prvak zagrebškega narodnega gledališča (HNK) Ljubo Puškarić, v dveh tednih pa se mu je pri vodenju delavnic dihanja pridružilo nekaj deset kolegov in kolegic z vseh koncev države. Dihalne vaje so začeli prejšnji torek, zaenkrat se je vaj udeležilo nekaj manj kot 30 prebolevnikov po covidu-19, je potrdil Puškarić za hrvaške medije. Vzpostavili so tudi posebno skupino na Facebooku, kjer se je mogoče prijaviti za vaje.

Najprej so organizirali delavnice za inštruktorje dihanja, da bi sestavili enoten program dihalnih vaj, pri čemer k vsakemu prebolevniku pristopajo na individualen način. Program, ki naj bi za posameznike potekal približno šest tednov, so podprli tudi hrvaški zdravniki. Zaenkrat so v stiku z njimi prek različnih spletnih platform praviloma enkrat tedensko 30 do 40 minut. Prebolevniki morajo kupiti tudi nekatere pripomočke, kot so otroški baloni, ki jih uporabljajo pri vajah, je dejal Puškarić za petkovo izdajo Jutarnjega lista.

"Vaje so zelo preproste. Ljudje se ne morajo bati, da bodo peli operne arije. Gre za dihalne vaje za začetnike, čeprav smo prepričani, da bodo za nekatere težke in abstraktne zaradi posledic bolezni covid-19, kot tudi zaradi dejstva, da se v življenju še niso srečali s takšnimi vajami," je dejal Puškarić.

Osredotočili se bodo predvsem na dejstvo, da večina ljudi diha plitvo ter zaradi tega ne more okrepiti zmogljivosti svojih pljuč. Predstavili bodo vaje za pomirjanje, ko se prebolevniki soočijo s pomanjkanjem sape, ki lahko povzroči paniko zaradi nezmožnosti pravilnega dihanja. Dotaknili se bodo tudi pevskih vaj, predvsem uspavank, ker je petje dobra spodbuda za okrevanje.

Do pobude hrvaških opernih umetnikov je prišlo, potem ko so podobne programe za rehabilitacijo prebolevnikov, ki jim je covid-19 pustil težje posledice na pljučih, uspešno uveljavili v Angliji. Šlo je za projekt Breathe angleške nacionalne opere (ENO) in londonskega univerzitetnega zdravstvenega centra Imperial College Healthcare.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija