HRVAŠKA ZA SLOVENIJO OSTAJA VARNA DRŽAVA: Na Balkanu se razmere zaostrujejo, beležijo rekordne okužbe

Svet

Razmere glede pandemije covida-19 v državah Zahodnega Balkana ostajajo zaostrene. V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 193 novih primerov, v Severni Makedoniji 163, v BiH pa rekordnih 140. Iz Hrvaške poročajo o 56 novih primerih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) miri, da je Hrvaška kljub porastu okužb še vedno varna država.

V Sloveniji so v četrtek opravili 843 testov in potrdili 11 okužb z novim koronavirusom, in sicer štiri v Škofljici, tri v Škofji Loki po eno pa v Ljubljani, Preboldu, Kobaridu in Ljutomeru. Skupaj so doslej potrdili 1558 okužb. V bolnišnici so zdravili osem bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta intenzivno nego. Umrl ni noben bolnik s covidom-19, skupno število umrlih tako ostaja 111.

Po poročanju portala 24ur je okužen učenec iz Osnovne šole Cvetka Golarja v Škofji Loki.

Ravnateljica Karla Krajnik je o tem že obvestila starše. Eva Grilc z NIJZ je ob tem poudarila, da je situacija v Sloveniji pod nadzorom. "Ne moremo reči, da trend zelo narašča, imamo nekje 10 potrjenih primerov dnevno, kar verjetno ni veliko glede na to, da se pri nas še zelo veliko testira," je dejala.

Eva Grilc iz NIJZ

Večina v četrtek potrjenih primerov je iz znanih žarišč. Nekateri, ki so jim potrdili okužbo, so že bili v karanteni, kar po njenih besedah pomeni, da so jih izsledili že prej. Nekaj v četrtek odkritih primerov je tudi iz tujine, iz BiH in Kosova.

Grilčeva je pojasnila še, da Hrvaška, od koder poročajo o 56 novih okužbah s koronavirusom, kljub porastu ostaja varna država. "Večina obolelih je v znanih žariščih, ki med seboj niso povezana, in jih ni v turističnih krajih. Hrvaška je tako še na zemljevidu varnih držav. 14-dnevna kumulativna incidenca znaša okoli 5,7 na 100.000 in zaenkrat potovanj na Hrvaško ne odsvetujemo," je dejala. Vsekakor pozivajo tiste, ki potujejo na Hrvaško, k previdnosti in spremljanju stanja v sosednji državi.

Aleš Hojs (foto: Nebojša Tejić/STA/gov.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je izrazil prepričanje, da bo Hrvaška naredila vse, da omeji širjenje novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah "v zadnjih dneh alarmantno, tukaj moramo biti iskreni". "Ne pričakujte pa, da bi slovenska vlada ali pa sam osebno dajal kakršnekoli odpustke, ne glede na to, da Slovenci radi dopustujejo na Hrvaškem, da imajo tam nepremičnine," je zagotovil. Po ministrovih besedah se bo vlada tudi v primeru sosednje Hrvaške dosledno držala epidemioloških priporočil s ciljem, da zavaruje Slovenijo pred drugim valom epidemije.

Na Hrvaškem so največ od 56 okužb potrdili na območju Zagreba, in sicer 28, v osiješko-baranjski županiji pa 12. Članica štaba civilne zaščite iz hrvaškega zavoda za javno zdravje Marija Bubaš je še povedala, da je bilo doslej na Hrvaškem 2539 okuženih z novim koronavirusom, 2150 oseb pa je ozdravelo. Na zdravljenju v bolnišnicah je 51 oseb. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 ljudi. Opravili so skoraj 76.500 testiranj, 780 v preteklih 24 urah.

Goran Ivanišević

Med novookuženimi je tudi teniški trener Goran Ivanišević, ki je bil direktor teniškega turnirja v Zadru v sklopu Adria toura, ki so ga morali minuli konec tedna prekiniti zaradi okužbe več igralcev.

Precej več okužb kot v Sloveniji in na Hrvaškem pa v zadnjih dneh beležijo v drugih državah Zahodnega Balkana. V Srbiji so jih v zadnjih 24 urah potrdili 193, vse skupaj 13.565. V BiH so medtem potrdili rekordnih 140 okužb z novim koronavirusom, vse skupaj pa 3917.

Nažalost, nakon dva negativna testa u posljednjih 10 dana, upravo sam saznao rezultate današnjeg, trećeg testa i on je...

Posted by Goran Ivanisevic on Friday, June 26, 2020

Severna Makedonija, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 163 novih primerov, vse skupaj pa 5758, pa je danes znova popolnoma odprla svoje meje, s čimer je tako za njene kot tuje državljane omogočeno njihove prehajanje brez obveznega negativnega testa na novi koronavirus in karantene. Po mnenju tamkajšnjih zdravstvenih oblasti odprtje mej ne predstavlja večjega tveganja za povišanje števila potrjenih primerov okužbe, saj da največje tveganje s tega vidika pomenijo lokalni prenosi.

Borut Pahor

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v teh državah so danes v uradu predsednika republike Boruta Pahorja odpovedali vrh procesa Brdo-Brioni, ki naj bi ga predsednik gostil v ponedeljek na Brdu pri Kranju.

O povišanju aktivnih okužb sicer poročajo tudi iz Avstrije. V zadnjem dnevu so tam potrdili 45 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so jih že v četrtek našteli več kot 40.

V Italiji pa skrbi povzročajo okužbe s tem virusom med tujimi sezonskimi delavci v kraju Mondragone na jugu države. Tam so med delavci iz Bolgarije izbruhnile napetosti, zaradi česar so oblasti tja poslale policijo in vojsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija