HRVAŠKA Z NAJVEČ OKUŽBAMI OD IZBRUHA EPIDEMIJE, REKORDNO TUDI V BIH: Uvajajo maske na prostem

Svet

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 5939 testih potrdili 542 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število primerov od začetka epidemije. Zaradi covida-19 je v minulem dnevu umrl en človek. O rekordnem številu novih okužb poročajo tudi iz BiH - v zadnjem dnevu so jih zabeležili 453, pet ljudi je umrlo za covidom-19.

Pred tem so na Hrvaškem najvišje dnevno število na novo potrjenih okužb zabeležili 3. septembra, ko so jih našteli 369. V torek so jih potrdili 363, danes pa je padel nov rekord. V BiH pa so danes presegli rekordno število novih okužb iz 30. septembra, ko so zabeležili 409 novih primerov.

Glede na danes objavljena poročila štabov civilne zaščite hrvaških županij je bilo največ novih okužb na območju Zagreba, od koder poročajo o 149 novih primerov. V osiješko-baranjski županiji je bilo 56 novih primerih. Iz ostalih štirih slavonskih županij poročajo o 51 novih okužbah. V splitsko-dalmatinski županiji so zabeležili 48 primerov, v sisaško-moslavški pa 35. Iz primorsko-goranske županije prihajajo novice o 12 novih primerih, iz istrske pa o enem.

Plenković: pogovarjamo se o novih ukrepih

Zaradi velikega porasta dnevnega števila novi okužb se je danes na sedežu vlade premier Andrej Plenković sestal s predstavniki nacionalnega štaba civilne zaščite. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je po srečanju novinarjem povedal, da se intenzivno pogovarjajo o uvajanju novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Ponovil je, da so imeli srečanja s hrvaško škofovsko konferenco kot tudi s predstavniki različnih sektorjev gostincev, s katerimi so obravnavali podrobnosti načrtovanih ukrepov.

"Uveljavili bomo obvezno uporabno obraznih mask v vseh zaprtih prostorih, kot tudi na prostem, kjer se ni možno izogniti neposrednim stikom," je izjavil Capak. Kot je napovedal, bodo omejili tudi nekatera zbiranja, ki jih doslej niso posebej izpostavljali. Nove ukrepe bodo objavili v začetku prihodnjega tedna. Capak, je poudaril, da bodo storili vse, da bi se izognili karantenam ter omogočili nadaljevanje obstoječih gospodarskih in družbenih dejavnosti.

Na Hrvaškem je trenutno 2026 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 361 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer novega koronavirusa, so okužbo potrdili pri 18.989 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je doslej umrlo 310, okrevalo jih je 16.473. Doslej so izvedli nekaj več kot 344.500 testov.

Gostinci z enourno protetstno akcijo

Med ukrepi, ki naj bi pomagali zajeziti epidemijo, je omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so lahko odprti do polnoči. To omejitev so danes podaljšali še za 15 dni oziroma do 22. oktobra.

Zagrebški gostinci bodo sicer danes z enourno protestno akcijo opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli spričo epidemije. Od države zahtevajo oprostitev plačila davka na dodano vrednost (DDV) do 1. marca 2021, znižanje DDV na hrano in pijačo, vključno s kavo, pivom, vinom in brezalkoholnimi pijačami, ter pomoč pri posojilih za likvidnost in investicije.

Tako kot njihovi kolegi s hrvaške obale, ki so svoje nezadovoljstvo kazali v prejšnjih tednih, so tudi zagrebški gostinci svoje delo ustavili za eno uro. V akciji, poimenovani "2 do 12", ki so začeli točno ob 11.58, lokalov sicer niso zapirali, ampak gostov niso postregli in niso izdajali računov.

V središču Zagreba so sicer danes protestirali tudi frizerji, ki prav tako opozarjajo na poslovne težave zaradi pandemije in zahtevajo nižji DDV. Med drugim je bilo videti napise "DDV: Slovenija 9,5 odstotka, Hrvaška 25 odstotkov".

V BiH pa so v minulih 24 urah ob nekaj več kot 2200 testih potrdili 453 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 296 ljudeh iz Federacije BiH, 155 iz Republike srbske in dveh iz distrikta Brčko. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina gre za največji porast števila okužb v BiH v enem dnevu od začetka izbruha epidemije v državi marca.

Največji žarišči novega koronavirusa v BiH sta območje Sarajeva s 44 novimi okužbami in Banja Luka s 36 novimi primeri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija