HOTOVA V ODPRTEM PISMU JANŠI: "Nemudoma odpravite policijsko uro"

Slovenija

Poslanca Socialnih demokratov (SD) Meira Hot in Predrag Baković sta na vlado naslovila odprto pismo s pozivom za odpravo policijske ure. Kot so zapisali v izjavi za javnost, mora vsak ukrep, ki posega v ustavno zagotovljene pravice in svoboščine, izpolnjevati strogi test sorazmernosti, kar pomeni, da mora biti ukrep nujen, primeren in sorazmeren. Poslanci SD, zavedajoč se, da ustavnost in zakonitost ukrepov presoja ustavno sodišče, menijo, da bi morali ukrep tako imenovane policijske ure nemudoma odpraviti, "saj ne izpolnjuje (več) vseh pogojev testa sorazmernosti". 

Meira Hot

Kot navajajo, je ukrep primeren, "če je z njim mogoče doseči zasledovani cilj, v tem primeru zmanjšanje števila okužb in s tem zajezitev epidemije". Socialni demokrati ob tem izpostavljajo, da je že več strokovnjakov in epidemiologov večkrat javno izpostavilo dvom v učinkovitost ukrepa policijske ure.

Med drugim je tudi epidemiolog dr. Mario Fafangel, ki je član vladne strokovne skupine za covid-19, dejal, da je "vpliv policijske ure lahko celo kontraproduktiven. V Sloveniji imamo že druge omejitve, zaprte lokale in druge dejavnosti, zato s policijsko uro le premikamo interakcije v notranje prostore, kjer se dogajajo ali izvajajo na nenadzorovan način". Tudi člani strokovnega sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so izpostavili, da v tej fazi epidemije ukrep ni sorazmeren, spominjajo Socialni demokrati.

Mario Fafangel

Izpostavljajo pa še, da vlada ni navedla z dokazi utemeljenih razlogov, zakaj se je odločila za uvedbo policijske ure in kako ta pripomore k zajezitvi okužb. "Vlada tako ni navedla konkretnih podatkov in analiz, kako nočna druženja vplivajo na širitev okužb, podala je zgolj splošne in pavšalne navedbe. Vlada se v svojih odgovorih sklicuje zgolj na študijo, ki je bila opravljena v Francoski Gvajani, ki je pokazala, da bi naj prav ukrepi, kot je bila popolna prepoved gibanja prebivalstva in drugi restriktivni ukrepi, bistveno vplivali na izboljšanje epidemiološke situacije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Cilj bi bilo mogoče doseči tudi z milejšim ukrepom

"Socialni demokrati prav tako dvomimo v izpolnjevanje pogoja nujnosti ukrepa, saj menimo, da bi bilo cilj mogoče doseči tudi s katerim drugim, milejšim ukrepom. Ukrep policijske ure namreč popolnoma prepoveduje gibanje med 21. in 6. uro, brez izjem, razen službenih obveznosti," pojasnjujejo.

Izpostavili so razliko glede ravnanja ljudi v prvem in v drugem valu epidemije, ki se po njihovem mnenju kaže "predvsem na račun prve bojazni (strahu) pred boleznijo. In vsaka represija, da bi se ljudje še naprej bali, je po naši oceni napačna in destruktivna".

"Ljudje bodo upoštevali le tisto, kar bodo ponotranjili in razumeli kot smiselno, seveda pa mora nekdo argumentirano pojasniti te ukrepe. Tega pa ta vlada ni storila," zatrjujejo.

Prepričani, da je ukrep policijske ure potencialno ustavno sporen

Sklicujejo se tudi na odklonilno ločeno mnenje ustavne sodnice dr. Špelce Mežnar. Slednja navaja, da pri policijski uri ne gre zgolj za poseg v svobodo gibanja, temveč tudi  poseg v našo osebno svobodo in da je tak ukrep protiustaven. Opozarja, da "ukrepi, ki se v različnih državah imenujejo "policijska ura", med seboj niso nujno primerljivi. Nekatere države so razglasile izredno stanje ali 'stanje alarma' (Francija, Španija), kar jim omogoča začasno omejitev ali celo razveljavitev ustavnih pravic. V Nemčiji so spremenili zakon (tudi zaradi nejasne ureditve policijske ure), Avstrija pa je sprejela poseben covid zakon, s katerimi je uredila ukrepanje vlade v času pandemije".

"Socialni demokrati smo na podlagi navedenega prepričani, da je ukrep policijske ure potencialno ustavno sporen in da tudi ne prispeva k zmanjševanju okužb, zato pozivamo vlado, da ukrep policijske ure nemudoma odpravi," so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  04 .03. 2021 ob  14: 34
policijska ura je podenj, skrajnost in nima nič z epidemijo.
vsak, ki se še ni spremenil v mehkušca
zaradi strahu pred to kugo 21 stoletja,
vsak,
ne glede ali je partizan ali domobranec,
zelen, rumen, črn
če ima še kaj možganov
ve!
4ugoketo |  04 .03. 2021 ob  14: 22
@kokodek
Zato pa sta Janši poslala odprto pismo. vemo, da jih ne odpira ;-)
kokodek |  04 .03. 2021 ob  14: 12
-6
škoda tinte, saj vemo, da Janša pisem ne odpira
kjessi |  03 .03. 2021 ob  20: 46
Občan. Pa bodi zaprt v nedogled. Če nekdo, ki ni izu tvoje stranke, nekaj predlaga je to poceni politična reklama. Vprašaj ljudi, kaj mislijo. Resnica je, da se zapirajo in družijo namesto da bi šli na zrak. Ustavno sodišče pa samoiniciativno, če nekdo ne da pobude, ne bo o ničemer odrejalo.
Občan |  03 .03. 2021 ob  15: 41
21
Kdo ne pozna stanke SD, predvsem pa Meire Hot, bi jih drago plačal. Takšna poceni politična reklama pri volilcih ne deluje več. Ustavno sodišče ima vseskozi možnost razveljaviti ukrep, pa tega ne stori, ker nihče noče nositi odgovornost za posledice.

Najlažje pa je trositi nebuloze brez nevarnosti, da bi bil za karkoli odgovoren. SD so najprej pozivali za šolo brez mask, potem k nedovoljenim političnim nasilnim shodom, sedaj je na vrsti policijska ura. Prenehajte že enkrat, ker ste patetični...
forešter4 |  03 .03. 2021 ob  14: 33
-13
kaj ta fafaangel misli da je spock jQuery1123016869113205931985_1614778414253