HOTELIRJI SO NA NOGAH: Testiranje gostov, brez rezervacij, ... pogoji, ki dražijo turizem

Slovenija

V gostinski in turistični panogi pozdravljajo dodatno odpiranje dejavnosti, kritični pa so do pogojev, pod katerimi jim bo kmalu dovoljeno ponujanje storitev gostom. Veliko je odprtih vprašanj, komuniciranje je pozno, hotelirji pa po besedah Gregorja Jamnika tudi nimajo rezervacij. Blaž Cvar je prepričan, da so pogoji za gostince diskriminatorni.

"Veseli nas, da prihaja do začetka sproščanja dejavnosti," je v izjavi za STA poudaril direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. To namreč vidijo kot znak, da bo v prihodnje prišlo do nadaljnjega odpiranja, pri čemer je po besedah Pobegajla za preživetje turistične panoge ključno, da bo v celotni glavni poletni sezoni dovoljeno neprekinjeno obratovanje v polnem obsegu. TGZS pozdravlja tudi pripravo interventnega zakona za turizem, ki bo zagotavljal dodatno pomoč sektorju.

"Nismo pa najbolj zadovoljni z zelo poznim komuniciranjem v zvezi z odpiranjem, ki družbe postavlja v položaj, ko marsikaj ni jasno," je dodal. Vprašanje je, kaj se bo odprlo, saj ponudniki v tako kratkem času niso sposobni pripeljati gostov.

Tu so tudi različni operativni postopki: "Bazena ne moreš odpreti v par dneh, saj moraš, ob drugih postopkih, pridobiti tudi analizo kopalne vode, kar pa traja kakih 14 dni," je pojasnil Pobegajlo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dopoldne denimo tudi še ni objavil posodobljenih higienskih priporočil za nastanitvene enote.

Zlasti večji hoteli po besedah Pobegajla še razmišljajo, ali se jim odpiranje za največ 30 oddanih sob glede na stroške sploh splača.

V nekaterih regijah bodo ob tem gostje lahko še naprej hrano uživali le v sobah in na terasah, vprašanje je tudi, kje in kako je mogoče izvajati testiranje gostov. "Veliko je še odprtega," je sklenil Pobegajlo.

Potrebujejo čas, da se pripravijo

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) in direktor ljubljanskega hotela Slon Jamnik je opozoril, da informacije o pogojih delovanja do hotelirjev prihajajo zelo pozno. "Takšnega poslovanja, takih pogojev, še nismo imeli, ne v prvem, ne v drugem valu. To je nekaj popolnoma novega za nas. Potrebujemo čas, da se na to pripravimo," je dejal.

Glede pogoja testiranja gostov na okužbo z novim koronavirusom je Jamnik opozoril, da ni jasno, kaj pri nas sploh je definicija opravljenega testa. Vprašanje je denimo, ali mora test opraviti zdravstveno osebje, ali je potrebno pisno potrdilo, mora biti test opravljen pred prijavo gosta v hotel in tako naprej. V Avstriji lahko na primer hotelirji svoje osebje testirajo sami, brez zdravstvenega osebja, je pojasnil Jamnik. Pri nas te možnosti zaenkrat ni.

Jamnik: prazni bomo še mesec ali dva

Ob tem so državni testni centri marsikje močno obremenjeni, organizacija testiranja pri pooblaščenih izvajalcih pa še dodatno draži storitve. "Vse to le še podaljšuje agonijo turizma, ker ga draži. Je pa dejstvo, da je to času primerno in se dogaja povsod po svetu," je dejal sogovornik.

Hotelirji ob tem trenutno nimajo nobenih rezervacij, saj niso vedeli, kdaj bodo lahko odprli hotele. "Nismo strokovnjaki, ki bi vedeli, kako se bo virus obnašal in bi lahko sami izračunali, kdaj bomo lahko odprli. Smo prazni in nimamo nobenih rezervacij. Preden vse steče, bomo lahko prazni še mesec ali dva," je opozoril Jamnik.

"Mislim, da bo na trgu kar velika zmeda," je še dodal predsednik hotelirskega združenja in dodal, da nekateri hotelirji že napovedujejo, da bodo ostali do nadaljnjega zaprti, saj se jim obratovanje pod postavljenimi pogoji ne splača.

Odločitev o pogojih obratovanja diskriminatorna do panoge?

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) Blaž Cvar pa je prepričan, da je odločitev o pogojih obratovanja diskriminatorna do panoge. "V zaprtih prostorih lahko sto tisoče zaposlenih opravlja svoje delo osem ur na dan, brez teh pogojev lahko obiskujemo vrsto lokalov in zaprtih prostorov," je spomnil. "Najbrž bo nejevolja pri gostincih, ki so bili šest mesecev neprekinjeno zaprti, spet prisotna," je dejal.

Za odpiranje vrtov in teras lokalov se je že v preteklih dneh zaradi postavljenih pogojev, pa tudi negotovega vremena, odločila manj kot polovica gostincev, je dodal Cvar. Predvsem gostinci, ki strežejo hrano, težko sprejemajo goste zgolj na terasah, postavlja pa se tudi vprašanje finančne vzdržnosti. "Vztrajamo pri tem, da je treba čim prej odpreti notranjost lokalov, a pod takšnimi pogoji bo to seveda težko," je dejal.

"Vprašanje, ki se postavlja, je predvsem, kako vse skupaj izvajati in nadzirati," je pojasnil Cvar. Že sedaj je bilo denimo praktično nemogoče zagotavljati razdaljo 1,5 metra med gosti za isto mizo ob uživanju hrane in pijače. "To je predpis, ki ga lahko nekdo zapiše, izvajati pa ga ni mogoče," je prepričan sogovornik. "Tudi sedaj bo nekaj zapisano, težko pa bo to izvedljivo in težko bo to nadzirati."

Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto lahko odprli po vsej državi, v regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov. V ponedeljek bodo lahko v manjšem obsegu začeli obratovati tudi nastanitveni obrati. Bo pa tako opravljanje storitev v nastanitvenih obratih kot strežba v notranjosti gostinskih lokalov dovoljena le pod pogojem testiranja gostov ali dokazila o cepljenju oz. prebolelosti, je po sredini seji sporočila vlada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  22 .04. 2021 ob  21: 23
če se bo testiral personal,je prav da se tudi gosti...vse zastonj ,da se personal testira ,gosti pa ne,razen če so cepljeni ali preboleli virus.
vseved |  22 .04. 2021 ob  19: 46
Bodo pa sprejemali samo tiste, ki so cepljeni ali so preboleli okužbo.
Ištrijan |  22 .04. 2021 ob  16: 40
16
Ljubljanska vlada gre dalje v svojem slogu! Se en ukrep sprejet tako, preko ku...., samo da nekaj sprejme in mori narod! Po vsej verjetnosti se en ukrep, ki se bo znasel pred ustavnim sodiscem, ker je majmanj diskriminatoren! In tudi ce bo obravnava absolutno prednostna, bo skoda narejena!!

Izvlect ven iz parlamenta, se rajsi pa mejo na crni kal!!!
ojoj |  22 .04. 2021 ob  15: 34
@Obala1: kot, da bi @Fritla pisal te ukrepe se mi zdi.
Obala1 |  22 .04. 2021 ob  15: 19
@magic In potem se čudiš ko kritiziram će kaj napiseses ceprav so ti komentarji od kur.a ....turizem ne bo delal s taksnimi ukrepi ker je to čisto nasprotje normalnoga turizma ...tisti ki je pisal ta pravila nima grama mozganov v glavi vendar slepo posluša Šipija
magik |  22 .04. 2021 ob  12: 47
-8
Tako ni prav, drugače pa spet ni prav. A je tem ljudem sploh kaj prav?
ČE VAM POGOJI NE USTREZAJO, IMEJTE ZAPRTO!!