HOTELI V POLETNEM ČASU NAJBOLJ ZASEDENI NA OBALI: Hotelirji pričakujejo okrevanje turizma šele leta 2024

Slovenija

Turistična panoga bo rezultate iz leta 2019 dosegla šele leta 2024, je ocene strokovnjakov na konferenci Združenja hotelirjev Slovenije povzel predsednik tega združenja Gregor Jamnik. Hotelirji ocenjujejo, da bodo lahko začeli dokaj normalno poslovati šele v drugi polovici prihodnjega leta, pa še to le v primeru vzpostavljenih letalskih povezav.


(foto: Tomaž Primožič/FPA)

"Ocenjujemo, da bomo lahko začeli dokaj normalno poslovati šele v drugi polovici leta 2021, pod pogoji, da se bo v začetku naslednjega leta situacija s širitvijo virusa nekoliko umirila, da se bodo odprle meje in da bodo vzpostavljene letalske linije," so besede Jamnika na četrtkovi konferenci na Bledu povzeli v Turistično-gostinski zbornici Slovenije. Številni slovenski kraji, kot so Bled, Maribor in Ljubljana, so namreč odvisni od tujih gostov, je spomnil. Na konferenci so sicer dali poudarek pregledu sprejetih ukrepov, predvsem neenakomerni porazdelitvi koriščenja turističnih bonov po celotni Sloveniji. "Turistični boni so v veliko pomoč destinacijam, ki so za domačega gosta bolj atraktivne, ostale destinacije pa so prepuščene svoji iznajdljivosti," je izpostavil Jamnik, sicer direktor ljubljanskega hotela Slon.

Zasedenost hotelov v poletnem času je namreč po regijah zelo različna. Najvišja je na Obali, v termah in zdraviliščih ter v nekaterih gorskih občinah, najnižja pa v Ljubljani, Mariboru na Bledu in v Postojni, so nadaljevali hotelirji. Turistične bone zato hotelirji ocenjujejo kot dodatno pomoč pri okrevanju turističnega gospodarstva, za preživetje turistične panoge pa je po njihovi oceni nujno potrebno podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma vsaj do konca leta ter vzpostavitev učinkovitih kreditnih linij za turistično gospodarstvo in zagotovitev nepovratnih sredstev.

(vir: Pexels)

Direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo je pozdravil združevanje moči vseh turističnih panožnih združenj v Sloveniji ob epidemiji covida-19. Tako so skupaj pripravili predloge ukrepov za reševanje turizma in jih večkrat naslovili na vlado. "Večina naših predlogov je bila upoštevana, predvsem podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in turistični boni," je spomnil. Dodal je, da se na zbornici še naprej trudijo z dialogom z vlado o potrebnih ukrepih za reševanje turistične panoge v Sloveniji in ohranitev delovnih mest.

Konference se je udeležila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, ki je udeležencem predstavila ozadje in koncept vseslovenske kampanje Zdaj je čas - Moja Slovenija in dosedanje rezultate kampanje. Udeležence pa je nagovorila tudi nova v. d. generalne direktorice direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Petra Križan, so navedli na STO.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija