V družbi Hoteli Bernardin so danes slavnostno zagnali novo toplotno črpalko. Gre za energetsko sanacijo kompleksa, ki naj bi s seboj prinesla prihranke do 37 odstotkov.
Hoteli Bernardin se bodo greli in hladili s pomočjo morja
Piran
Slavnostni priklop na toplotno črpalko
V sklopu reorganizacije in finančne sanacije družbe so se na Bernardinu odločili tudi za energetsko sanacijo, s katero bodo letno privarčevali do 37 odstotkov glede na stroške, ki so jih imeli sedaj s kurilnim oljem in elektriko. Hotela, v začetku le Grand hotel Bernardin in hotel Salinera, bosta tako uporabljala morsko vodo in toplotno črpalko za ogrevanje objektov pozimi in ohlajanje poleti. "To ne nazadnje pomeni, da bo lahko bolj konkurenčni na trgu," je dejal Marko Jazbec, predsednik uprave Hotelov Bernardin.
Projekt je podprla tudi Občina Piran, ki tudi sama išče načine, da bi javne zgradbe priključila na ta sistem, ki je bolj ekonomičen in ekološko čistejši. Na evropski razpis so že prijavili gledališče Tartini, a je zaradi pomanjkanje sredstev fondu nato vse skupaj padlo v vodo. A župan Peter Bossman pravi, da bodo še naprej vztrajali, tudi v novi finančni perspektivi.
"Gre za projekt, ki je win-win situacija. Tako za Hotele Bernardin kot tudi za družbo GGE, ki je izvajalec projekta," je dejal direktor GGE-ja Luka Komazec. Družba je tako vložila pol milijona evrov za objekt Grand Hotel Bernardin in še približno 150.000 evrov za Salinero. Deset let bodo dovajali energijo hoteloma z nekakšne vrste koncesijo, saj so sami vložili denar za energetsko prenovo. Po desetih letih pa bo celotna infrastruktura prešla pod Hotele Bernardin, ki bodo od tedaj imeli praktično le še obratovalne stroške.
Kako deluje?
Skupna toplotna moč bo znašala 1.000 kW, gre pa za tako imenovani reverzibilni sistem dveh toplotnih črpalk. Te prenašata toplotno energijo iz morja v objekt v nasprotni smeri, kot se ta naravno giblje. Sistem izkorišča ugoden energetski potencial morja, ki s pomočjo črpalk kroži morsko vodo preko filtrov V procesu niso uporabljene nikakršne kemikalije, voda pa se v morje vrača v enakem stanju, kot je bila načrpana, le za nekaj stopinj ogreta ali ohlajena.