HOJS OSTER: "Če se bo izigravanje nadaljevalo, bo sledilo popolno zaprtje meja" (VIDEO)

Slovenija

Potem ko je vlada zaradi hitrejšega širjenja koronavirusa tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in na Zahodnem Balkanu potrdila strožje ukrepe na meji, je notranji minister v odstopu Aleš Hojs danes podrobneje pojasnil nov režim. Hojs verjame, da bo ta dejansko zajezil dosedanje izigravanje pravil, saj nas sicer čaka popolno zaprtje meje.

Hrvaška je z današnjim odlokom vlade odstranjena z zelenega oziroma seznama varnih držav glede covida-19. Pogojev zanj ne izpolnjuje več, saj, kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, kumulativna 14-dnevna incidenca tam že dosegla 14,7 in raste. Situacijo na Hrvaškem je označila kot "precej burno" - resni sta predvsem žarišči v Zagrebu in Slavoniji, obstaja pa tudi večje število manjših izbruhov v različnih delih države.

Kot je poudaril Hojs, so sicer spremembe - te bodo začeli izvajati opolnoči - večinoma posledica izigravanja oziroma neupoštevanja že obstoječih pravil. Da je do tega prihajalo, dokazuje samo širjenje okužb, je poudaril in s prstom večkrat pokazal predvsem na delavce z začasnim ali stalnim bivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz "rdečih" držav, kot sta npr. Srbija in BiH, pa tudi na slovenske državljane, ki na meji lažejo, da niso bili v nevarnih državah, ko gre za epidemiološko sliko razširjenosti okužb novega koronavirusa.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede koronavirusa

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede koronavirusa, na kateri sodelujejo minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager ter vladni govorec Jelko Kacin. #STAvživo Prenos vŽIVO.si

Posted by Slovenska tiskovna agencija STA on Friday, July 3, 2020

Kot je zatrdil, "sam osebno res verjame", da bodo nova pravila - ta so predvsem posledica umika Hrvaške z zelenega seznama in novega vročanja karantenskih odločb že na meji - ustavila omenjeno izigravanje. Res je sicer, da "je mogoče izigravati vse" in da "vseh primerov v odlok ni mogoče zapisati", a naslednja stopnja, če se bo izigravanje nadaljevalo, bo "popolno zaprtje meja", česar pa si ne želi nihče, je dodal.

Glede konkretnih novosti pri režimu prehajanja meje je Hojs poudaril, da se število mejnih prehodov, na katerih lahko slovenski državljani prestopajo slovensko-hrvaško mejo, ne zmanjšuje. So pa določili skupno pet mejnih prehodov, štiri na meji s Hrvaško (Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane) in enega na meji z Madžarsko, na katerih lahko tisti, "ki vedo, da jih čaka karantena" oziroma "ne morejo izkazati, da niso bili v tretji državi", vstopijo v Slovenijo. Tam bodo 24 ur dnevno prisotne "posadke pooblaščenih s strani ministrstva za zdravje", ki bodo spisale in vročale karantenske odločbe. Če bo nekdo, za katerega velja obvezna karantena, prišel na kakšen drug prehod - kot sta na primer Dragonja ali Sočerga -, ga bodo preusmerili na prehod, namenjen izdajanju karantenskih odločb.

Dokazovanje bivanja na Hrvaškem

Glede dokazovanja bivanja na Hrvaškem sta tako vladni govorec Jelko Kacin kot minister Hojs na novinarski konferenci zatrdila, da bo to lahko potekalo na različne načine - ne le s potrdilom o lastništvu nepremičnine ali računom hotela na Hrvaškem, ampak npr. tudi z računi o plačilu parkirnine, računi iz restavracij in trgovin ipd. Tistim, ki bodo na Hrvaškem dopustovali pri prijateljih, je Hojs svetoval, naj s seboj na mejo vsekakor prinesejo tudi potrdilo o plačilu turistične takse. Zgolj izjava teh prijateljev, ki jo je sicer Kacin tudi omenil kot možnost dokaza, za Hojsa ni dovolj. A po drugi strani bodo imeli policisti na meji diskrecijsko pravico, da presodijo, ali so predložena potrdila verodostojna oz. da ali skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno. Kot se je izrazil Hojs, misli, da "99,9 odstotka poštenih državljanov" dobro razume nov način preverjanja.

Posledica novega režima bodo zagotovo kolone čakajočih - sploh glede na to da v zadnjih 14 dneh izdajajo povprečno 500 karantenskih odločb dnevno, ob koncih tedna celo po okoli 1200, 1300 dnevno. Da bi se jim v čim večji meri izognili, bodo zato na mejnih prehodih vzpostavili večje število vstopnih kolon, predvsem pa nameravajo v četrtem protikoronskem zakonu sistem nadgraditi oziroma ga informatizirati, tako da celoten postopek izdajanja karantenskih odločb hitrejši in administrativno breme manjše.

Policija na mejne prehode sicer ne pošilja nobenih dodatnih kadrov, medtem ko naj bi ministrstvo za zdravje na petih "karantenskih" mejnih prehodih po ocenah Hojsa potrebovalo kakih 25 zaposlenih, sčasoma, če bo število izdanih odločb naraslo, kar najverjetneje bo, pa še več.

Za državljane drugih evropskih držav, ki letujejo na Hrvaškem in se vračajo domov, se z novimi pravili načeloma nič ne spreminja, saj zanje velja izjema 12-urnega tranzita. Če ta turist ob prestopu meje dokaže svoje bivanje na Hrvaškem in je sicer državljan "zelene" države, npr. Nemčije, se lahko nato v Sloveniji načeloma tudi ustavi. Kot sta ob tem poudarila s Kacinom, nima nihče namena omejevati tujih turistov, saj so bili vir okužb iz tujine v zadnjih tednih predvsem ljudje s slovenskim državljanstvom ali z bivališčem pri nas, ki so mejo prestopali z osebno izkaznico, da jim ne bi bilo treba pojasnjevati, kje so dejansko bili.

Tudi glede samega nadzora spoštovanja karantenskih odločb in kazni za kršitelje se z današnjim oziroma jutrišnjim dnem načeloma nič ne spreminja, so ga pa, kot je zatrdil Hojs, odločeni poostriti in policisti so pripravljeni na pomoč zdravstvenim inšpektorjem.

Hojs je sicer danes še pojasnil, da mora vsak, ki želi v Slovenijo in zanj velja karantena, sam zagotoviti prostor za karanteno oziroma mora ob vstopu v državo navesti točno lokacijo, kje jo bo preživel. Če tega ne stori, se mu karantenska odločba ne izda in se mu zavrne vstop v Slovenijo. Karantenski centri, ki jih bo zagotovila država, so namreč namenjeni le tistim, ki so ob odreditvi karantene že pri nas, je še dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  03 .07. 2020 ob  19: 10
-1
@Tiramola
Ne, da ni bilo potrebe, to je bila nuja ali strah, če hočeš.
Tiramola  |  03 .07. 2020 ob  18: 25
G. Hojs ni bilo potrebe, da si odstopil. Lp