HOJS O SVOJEM ODSTOPU: "Težko me boste prepričali, da policija ni politična in ni v službi globoke države"

Notranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Kot je pojasnil Hojs, o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme vnaprej ni bil obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da NPU izvaja hišne preiskave pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

Hojs meni, da je današnje dogajanje politično motivirano delo, da gre za politične postopke in v tej zvezi sprejema "politično odgovornost, ker je ta na ministru". Tako je predsedniku vlade poslal svoj odstop, ki ga je ta tudi že sprejel, je pojasnil.

"Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države," je še dodal.

Predsednik vlade ima sicer po poslovniku državnega zbora sedem dni časa, da predsednika DZ obvesti o odstopu ministra. Ta nato v sedmih dneh seznanitev z odstopom uvrsti na dnevni red seje DZ. Kot se DZ na seji seznani s tem, ministru preneha funkcija.

Predsednik vlade ima nato še 10 dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam oz. jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ.

Informacije o tem, kdaj bo predsednik vlade Janez Janša o odstopu Hojsa obvestil predsednika DZ, v premierjevem kabinetu za zdaj nimajo. Bi se pa lahko z odstopom DZ seznanil že na naslednji seji DZ, ki jo bodo predvidoma začeli 9. julija. Pričakovati je, da jo bo kolegij predsednika DZ na sredini seji tudi vsaj pogojno uvrstil na dnevni red.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  01 .07. 2020 ob  01: 00
Ali je tip opravičen do odpravnine, samo vprašam...če morebiti je, kolikšna bo..
Heretik |  30 .06. 2020 ob  21: 49
Čestitke policiji, da se ni pustila spolitizirati Hojsu in je ostala zvesta Slovencem!
vseved |  30 .06. 2020 ob  16: 53
Barka se potaplja, podgane bežijo.
kokodek |  30 .06. 2020 ob  14: 18
11
Hojs in Travner sta odstopila in prestopila k rumenim jopičem !!!! tam bosta brez problemov komandirala.
kokodek |  30 .06. 2020 ob  13: 52
odstopil je zato, ker policije ni mogel narediti politične!!!! in preiskovati samega sebe oz. svojih se mu ne da....kaj bodo naredili v SMC, DESUSU in NSI, bodo še naprej podpirali velikega vodjo in kriminal jQuery112306984212665490699_1593517632116???