HOJS KRITIČEN DO DELA POLICIJE: Vdor protestnikov na obvoznico bi morali preprečiti z večjo agresijo; se obetajo kadrovske spremembe?

Slovenija

Minister Aleš Hojs je za Planet TV ocenil, da bi morala policija vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo. Za delo policije je po njegovih besedah sicer odgovoren generalni direktor, sam pa se lahko čuti odgovornega le v tem, da ni bolj zagovarjal svojega stališča, da je naloga policije delanje reda.

Varovanje prvega dela sredinega protesta na Trgu republike, na katerem je več tisoč ljudi protestiralo proti pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je bilo po oceni ministra za notranje zadeve Hojsa izvedeno ustrezno, strokovno in primerno. V pogovoru za televizijo pa je bil kritičen do tega, da je policija dopustila vdor skupine protestnikov na ljubljansko obvoznico, zaradi česar se je ustavil promet, da jih je razgnala, pa je policija morala uporabiti tudi vodni top.

Ob tem pa je poudaril, da je policija, ko je skoraj leto in pol poslušala tako novinarje kot razprave na izrednih sejah v DZ, sklicanih na zahtevo opozicije, o policijski agresiji in policijski državi "pravzaprav v nekem krču". Kot je dejal, sam v takih primerih zagovarja trši pristop in večjo aktivnost policije. Ko se bodo za to odločili tudi novinarji in opozicija, bo tudi policija lažjega srca izvajala svoja zakonska pooblastila, je prepričan minister.

Aleš Hojs

"Za delo policije je odgovoren generalni direktor policije. Sam sem odgovoren za usmeritve policije. Lahko se čutim odgovornega zgolj v tem, da v vseh tistih, tudi nočnih sejah v parlamentu nisem zagovarjal tega, kar vseskozi mislim, in sem večkrat javno povedal, da je policija za to, da dela red, ne pa da je ustrežljiva do novinarjev ali do opozicije," je minister odgovoril na vprašanje, ali se čuti kakorkoli odgovornega za delo policije na protestih.

Že v sredo zvečer je Janez Janša v zapisu na Twitterju ministrstvo za notranje zadeve namreč pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani "očitno ni sposobno preventive".

Se obetajo kadrovske spremembe v policiji?

Na vprašanje, ali se torej obeta menjava vodstva Policijske uprave Ljubljana, je Hojs odvrnil, da tega ne more reči, saj da se sam v kadrovske poteze policije ne vpleta. "Kot veste, je moja edina zakonska pristojnost, da predlagam imenovanje oz. razrešitev generalnega direktorja policije," je dejal in dodal, da v tem trenutku kakšnega namena po tem nima.

Pojasnil je, da je direktor ljubljanske PU Boštjan Glavič že pred časom izrazil željo, da tega dela ne bi več opravljal. Navedbe, da naj bi do menjave prišlo zaradi sredinih dogodkov, pa je označil za natolcevanje.

Po informacijah več medijev naj bi ga nasledil dolgoletni pomočnik direktorja uniformirane policije na generalni policijski upravi Janez Rupnik, po navedbah POP TV bi se to lahko zgodilo že v petek.

Hojs je včeraj za Planet TV komentiral tudi odločitev ustavnega sodišča, ki je danes zadržalo izvajanje pogoja PC za zaposlene v državni upravi. Kot je dejal, je ne pozdravlja vsebinsko, ampak zato, ker je ustavno sodišče končno prevzelo odgovornost. "To pomeni, da imamo sedaj tiste ljudi, ki bodo na koncu odgovorni, če bo epidemija šla ponovno na slabše," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .10. 2021 ob  15: 28
Vecjo fizicno agresijo? Mars v PM, kreten!
Martin Kacur |  01 .10. 2021 ob  12: 24
Ni vredno komentarja. V polju imajo res dan odprtih vrat.
Ištrijan |  01 .10. 2021 ob  10: 51
PSIHOPAT št. 2, takoj za njegovim gospodarjem!!
Obala1 |  01 .10. 2021 ob  10: 24
Vcasih ne morem verjet kaj preberem ali kaj kaksen “minister” pove…on bi sel z silo na lasten narod? Kaj moraš imeti v glavi, da to pomisliš In kaj sele, da to poves? Povedat tej karikaturi ( ker realno, majhen je, zelo grd, nima ne autoritete se manj karizme ) nekaj kar mu gre itak nima smisla ker kmalu bo vlada padla In pridejo nove volitve …kje se bodo vsi ti bebci potem skrili ne vem ker je Slovenija nekam majhna ….In res prisrcno upam, da se ne najde kaksen bedasti volilec ki bo spet volil to golazen