HITRO IN BREZ RAZPRAVE: V Izoli sprejeli proračuna za prihodnji dve leti

Izola

Izolski občinski svetniki so na včerajšnji izredni seji v le dobri uri sprejeli občinska proračuna za leti 2021 in 2022. Občina v prihajajočem letu načrtuje za 30,5 milijona evrov prihodkov in 29,6 milijona evrov odhodkov, leto kasneje pa bodo prihodki s 26,6 milijona evrov rahlo presegli odhodke.

V okviru proračunov občina načrtuje v letu 2021 za 12,3 milijona evrov, leto kasneje pa za 9,6 milijona evrov investicij.

Proračunski točki dnevnega reda včerajšnje izredne seje sta minili hitro in tako rekoč brez razprave. To gre nemara pripisati dejstvu, da so v okviru enomesečne javne razprave oba dokumenta dopolnili z več predlogi in pripombami.

Kot je uvodoma poudaril župan Danilo Markočič, so na občini vzporedno s pripravo proračunov na pobudo svetnikov oblikovali tudi posebno delovno telo, namenjeno vprašanju, kako v proračunska dokumenta smiselno vpeti nekatere ključne kratkoročne in dolgoročne načrte, od novega gasilskega doma do umestitve bodočega kulturnega centra, od nadgradnje zdravstvenega doma do raznih projektov s področja razvoja podeželja.

Danilo Markočič

Po besedah vodje občinske službe za računovodstvo in finance Petra Zovka bo občina v prihodnjih dveh letih postopno tudi zmanjšala svojo zadolženost. Ta bo po njegovi oceni ob koncu letošnjega leta znašala okoli 9,4 milijona evrov, do konca leta 2022 pa naj bi skupna zadolženost občine padla na 8,4 milijona evrov.

V prihodnje leto se bo preneslo tudi dobrih 400.000 evrov namenskih sredstev za stanovanja in poslovne prostore. Ti namenski odhodki bodo tako v letu 2021 znašali 1,7 milijona evrov, v letu 2022 pa 1,2 milijona evrov.

Posebnost obeh proračunov je tudi postavka participativnega proračuna, prek katere bodo uresničevali projekte, ki so jih predlagali občani sami. V prihodnjem letu bodo za to namenili dobrih 95.000 evrov, leto kasneje pa dobrih 69.000 evrov.

Za sprejem obeh proračunskih dokumentov je glasovalo 18 občinskih svetnikov, dva sta bila proti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  18 .12. 2020 ob  08: 38
... upam, da je v proračunu tudi izgradnja parkirne hiše, ki jo izolani nujno potrebujemo še pisebej v poletnih mesecih ...