Hitre spremembe kislosti v oceanih vodijo k odmiranju številnih živalskih vrst

Kronika

Toplogredni ogljikovi dioksid ne prispeva le k segrevanju Zemlje, temveč povzroča tudi na vse večjo kislost oceanov, kar bi lahko imelo pogubne posledice za številne prebivalce morja, izhaja iz študije, ki je bila danes predstavljena na podnebni konferenci v Varšavi. Še posebej slabo naj bi se pisalo školjkam in drugim lupinarjem.

Od začetka industrijske revolucije naj bi oceani vsrkali četrtino vseh izpustov ogljikovega dioksida v ozračje - njihova kislost pa se je zato povečala za 26 odstotkov.

V preteklih 300 letih še ni prišlo do tako hitre spremembe, do leta 2100 pa bi lahko zaznali celo 170-odstotno povečanje kislosti.

Kot v poročilu ugotavljajo znanstveniki, ki so se lani zbrali na srečanju v Kaliforniji, v tovrstnih pogojih najverjetneje ne bo uspelo preživeti 30 odstotkom živalskih vrst v oceanih.

Upočasnitev rasti koralnih grebenov

Poleg tega bi se lahko v naslednjih desetletjih drastično upočasnila rast koralnih grebenov, prehranjevalna veriga v oceanih in raznolikost vrst v morjih pa bi se lahko bistveno spremenili, opozarja študija, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Učinki kislosti so trenutno najopaznejši v oceanih ob Arktiki in Antarktiki, kjer se v vodi nahaja največ ogljikovega dioksida, zaradi vse višje ravni plina pa se tudi hitreje kisajo.

Velike bodo tudi ekonomske posledice

Avtorji študije opozarjajo, da bi bil lahko ekonomski učinek upada vodnih organizmov ogromen. Z izgubami morajo računati predvsem tisti ribiči, ki večino prihodka zaslužijo s školjkami in morskimi sadeži. V primeru škode za koralne grebene pa ne bo trpel ne turizem, temveč bodo nekatere države izgubile tudi naravno obalno zaščito.

Kot potencialen način za ublažitev najhujših posledic vse večje kislosti se omenja dodajanje alkalnih snovi, kot je zdrobljen apnenec, v morje, a to naj bi po mnenju znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, imelo le omejen učinek.