HIŠNE PREISKAVE ZARADI PIROTEHNIKE TUDI NA PRIMORSKEM: Zasegli izdelke, ki jim je rok uporabe potekel pred petimi leti (FOTO)

Kronika

Pirotehnična sredstva so v predprazničnih dneh "iskano blago", z njimi se srečujejo tudi primorski policisti. Na območju Ajdovščine so pred dnevi opravili hišno preiskavo in zasegli 132 različnih kosov pirotehničnih sredstev. Še večji zaseg so opravili policisti v Cerknici, kjer so 21-letniku zasegli 1763 kosov pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok.

Fotografija je simbolična.

V enem od naselij na območju Ajdovščine so policisti zasegli pirotehnična sredstva Cobra 8, Hammer, Achtung, Dum Bum 2G in podobno, vsega skupaj 132 kosov. Ker gre za mlajšo osebo, bodo policisti uvedli prekrškovni postopek zoper zakonitega zastopnika oziroma starše ali skrbnike.

Kljub visokim globam so pirotehnični izdelki v času novoletnih praznikov še zmeraj priljubljeni med ljudmi. Medtem ko enim pokanje predstavlja zabavo, pa je na drugi strani za druge ljudi moteče in neprijetno, saj jih lahko s pokanjem poškodujejo tudi drugi.

Na območju PU Nova Gorica so v zadnjih tednih policisti prejeli že kar nekaj prijav občanov zaradi pretirane in objestne rabe petard.

Fotografija je simbolična.

Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči.

Prodaja pirotehničnih izdelkov F1 kategorije (tortne fontane, čudežne svečke,  pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov F2 kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1 in F2 kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij F3 kategorije ter pirotehnični izdelki kategorije P1 je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.  

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

"Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1 kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja," še opozarjajo na novogoriški policijski upravi.

Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa. Uporabljajte jih v skladu z navodili proizvajalca, svetujejo policisti, ki so opravili hišno preiskavo tudi pri 21-letniku na območju Cerknice.

Zasegli so 1763 kosov pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok. Preiskavo so policisti opravili na podlagi zbranih obvestil in pridobljene odredbe, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Zaseg na območju Cerknice.

Pri nekaterih izdelkih je rok uporabe potekel že pred več kot petimi leti in bi bila uporaba teh izdelkov lahko še posebej nevarna, saj bi lahko prišlo do predčasnih vžigov oziroma podobnih napak, ki bi lahko imele hujše posledice, so opozorili. Zoper 21-letnika bodo izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitev določil zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija