HIŠNE PREISKAVE V POVEZAVI Z ADRIO AIRWAYS: Številni sumi glede poslovanje družbe, iz trezorja izginil denar

Slovenija

Nacionalni preiskovalni urad zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti izvaja hišne preiskave na območju Kranja in Ljubljane. Po poročanju 24ur gre za Adrio Airways, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj propadlega prevoznika. Hišna preiskava poteka na nekdanjem sedežu družbe na Brniku.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvajajo preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh fizičnih osebah, so potrdili na Generalni policijski upravi. Preiskujejo sume storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Uveden predkazenski postopek

Okoli 13. ure sta dve hišni preiskavi še potekali, eno so preiskovalci zaključili. Predkazenski postopek je uveden zoper dve tuji fizični osebi, so dodali na policiji. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 20 preiskovalcev NPU, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Portal 24ur je dopoldne poročal, da so preiskave povezane s propadlo letalsko družbo Adria Airwyas, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj Janez Pustatičnik. Kot je pojasnil, preiskava poteka na sedežu družbe, več pa v tej fazi ne more komentirati.

Janez Pustatičnik

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečaj letalskega prevoznika vložilo 30. septembra lani. Celotna zgodba se je nato zapletala, predvsem ker je bilo s strani nemških lastnikov veliko nejasnosti. Po poročanju 24ur obstajajo sumi za milijonska nakazila v davčne oaze, poslovanje preko Malte in kraje denarja iz trezorja , ki se je zgodil po objavi stečaja.

O tem, da policija preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije v primeru Adrie Airways ter tatvino 5000 dolarjev iz trezorja po stečaju letalskega prevoznika, je februarja na spletni strani poročal časnik Delo. Na vprašanje, ali preiskujejo sporna dejanja, ki bi privedla do morebitnega oškodovanja Adrie Airways, so na policiji tedaj odgovorili, da je predkazenski postopek še v teku, zato več podrobnosti ne morejo posredovati.

Kot še izpostavlja časnik, morebitno odškodninsko odgovornost nekdanjih direktorjev propadle družbe preiskuje tudi revizorska družba Ernst & Young. Pri tej je namreč Pustatičnik naročil forenzični pregled preteklih poslov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija