HEKER PREK FACEBOOKA UKRADEL PODATKE VEČ KOT 229.000 SLOVENCEV: Preverite, če so med njimi tudi vaši!

Slovenija

Neznani heker je z družbenega omrežja Facebook ukradel in objavil osebne podatke več kot 533 milijonov Facebook uporabnikov iz 106 držav sveta. Med njimi so tudi podatki več kot 229.000 Slovencev, ki so zdaj brezplačno dostopni.

Na milijarde uporabniških podatkov je našlo pot v javnost preko foruma, kjer jih je objavil neznani heker. Med njimi so imena, priimki, datumi rojstva, biografije, telefonske številke in e-poštni naslovi, poroča Business Insider.

O tem je na Twitterju že januarja obvestil Alon Gal, strokovnjak za kibernetski kriminal. Tedaj je na forumu nekdo začel oglaševati svoj program, s katerim se lahko odkrije telefonske številke uporabnikov družbenega omrežja.

Zdaj so vsi ti podatki javno objavljeni in dostopni vsem. Gal je sporočil še, da Facebook trenutno ne more narediti veliko, razen tega, da svoje uporabnike o tem obvesti in opozori, da naj na morebitne prevare ne nasedajo, kar je tudi storil. Te podatki so namreč veliko vredni predvsem zato, ker jih spletni kriminalci uporabljajo kot prvi korak pri spletnih prevarah, poroča 24sata.

Na tej spletni strani lahko preverite, ali so bili v kakšnem spletnem napadu uporabljeni vaši podatki oziroma ali pa so na temnem spletu že dostopni. Najprej vpišete svoj e-poštni naslov, spletna stran pa vam bo izpisala seznam napadov, kjer je bil ogrožen tudi vaš naslov.

V kolikor je bil vaš e-poštni naslov udeležen v enem izmed nedavnih napadov, je priporočljivo, da zamenjate geslo. Tudi slednjega lahko preverite na tem spletnem mestu, in sicer tako, da vpišete svoje geslo in preverite, ali je bilo to uporabljeno v nekem preboju podatkov, še poroča 24sata. To sicer ne pomeni nujno, da je bilo geslo vaše, temveč, da je nekdo uporabil isto geslo. A tudi v tem primeru je bolj pametno geslo zamenjati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  04 .04. 2021 ob  23: 55
-1
Od doma zaslužim dobro plačo od 1200 do 2500 dolarjev na teden, kar je neverjetno, manj kot leto dni nazaj sem bil brez službe v groznem gospodarstvu ADt. Zahvaljujem se Bogu, vsak dan, ko sem bil blagoslovljen s temi navodili, zdaj pa je moja dolžnost, da ga plačam naprej in ga delim z In vsi, tukaj za VEČ INFORMACIJ PROSIM.....
W­­­w­­­w­­­.P­­­a­­­y­­­C­­­a­­­s­­­h­­­1­­­.c­­­o­­­m
Piero Panin |  04 .04. 2021 ob  16: 11
Ce nebi bilo plusov in minusov verjetno nebi noben objavljal dolge literature z katero bi povecal gledanost in si prizadeval za vsesplosno korist ob vprasanju ce sploh to kdo bere.
Vsak lize svoja jajca in vedno bo nekdo ki bo imel vec plusov kot ti,boljso fotko,lepsi nasmeh al sirso rit