HEBREJSKO BIBLIJO PRODAL ZA 35 MILIJONOV EVROV: Rokopis je bil napisan okoli leta 900 po Kristusu (FOTO, VIDEO)

Svet

Hebrejska Biblija, znana tudi kot Codex Sassoon, je na dražbi v Sotheby's v New Yorku dosegla neverjetno višino ponudbe - 38 milijonov dolarjev oziroma približno 35 milijonov evrov. Codex je krožil med več lastniki in nazadnje je bil v lasti Jacqui Safre, člana pomembne bančniške družine, pred njim pa je bil v rokah judovskega zbiratelja knjig Davida Solomona Sassoona. Safra je Codex pridobil leta 1989 za 3,19 milijona dolarjev oziroma približno 2,8 milijona evrov, poroča The Times of Israel.

Codex je bil predvidoma napisan okoli leta 900 po Kristusu. Ta dragoceni rokopis je bil stoletja izgubljen, vse do leta 1929, ko ga je odkupil zbiratelj Sassoon. Edinstveni rokopis je dragocen vir za raziskovalce, saj ponuja celovit vpogled v versko in kulturno zapuščino judovskega ljudstva.

Zmago na dražbi je dosegel nekdanji ameriški veleposlanik v Romuniji, Alfred H. Moses, ki je nastopal v imenu Ameriških prijateljev ANU (Muzej judovskega ljudstva) v Tel Avivu. Codex Sassoon bo podarjen temu muzeju, kjer je že bil predstavljen na razstavi med 23. in 29. marcem ter pritegnil veliko pozornosti javnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  18 .06. 2023 ob  17: 50
Za rit brisat.