HAMAS IN IZRAEL STA V VOJNI: Dolgoletni krvavi konflikt se je zaostril (VIDEO)

Svet

Palestinska oborožena skupina Hamas je zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest, neznano število njihovih borcev pa naj bi tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Izrael je medtem že začel s povračilnimi napadi na območju Gaze. Gre za novo, a nepričakovano zaostritev dolgoletnega konflikta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, so se v jutranjih urah oglasile v številnih mestih, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom, je sporočila izraelska vojska.

Ob tem so prebivalce krajev v osrednjem in južnem Izraelu pozvali, naj si poiščejo zatočišče. V raketnih napadih iz Gaze je po dosedanjih podatkih umrla ena oseba, številni so ranjeni, mnogi med njimi huje, navaja britanski BBC.

Vojaški poveljnik Hamasa Mohamed Deif je kmalu po začetku napadov napovedal začetek "vojaške operacije" proti Izraelu. Hamas je po lastnih navedbah v prvih 20 minutah operacije izstrelil več kot 5000 raket v smeri Izraela.

Izraelske oborožene sile IDF so sporočile, da je "več teroristov" iz palestinske enklave Gaza tudi vdrlo na ozemlje Izraela. Po nepreverjenih poročilih je na tem območju prišlo tudi do uličnih spopadov.

Izrael se je medtem že odzval z lastnimi raketnimi napadi na Gazo, ob razglasitvi vojnega stanja pa je obrambni minister Joav Galant odobril mobilizacijo rezervistov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Premier Benjamin Netanjahu bo v kratkem sklical srečanje s predstavniki ministrstva in vojske.

Dolgoletni krvavi konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, današnji napadi pa vseeno predstavljajo nepričakovano eskalacijo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .10. 2023 ob  15: 25
-4
Muslići nimajo šans,Izraelci jih bodo spet razfukali.
manemebasat |  07 .10. 2023 ob  14: 05
-1
Naj se ze enkrat pobijejo do konca, prekleta banda religiozna. In zidje in muziji. Drhal zafukana!