GUTERRES SVARI: "Svet hodi v snu v podnebno katastrofo"

Svet

Predsednik ZN Antonio Guterres je danes opozoril, da svet "hodi v snu v podnebno katastrofo", saj pandemija covida-19, vojna v Ukrajini in pomanjkanje politične volje spodkopavajo prizadevanja človeštva za upočasnitev segrevanja planeta.

"Ni prijaznega načina, da bi to povedal," je Guterres dejal v virtualnem nagovoru udeležencev vrha o trajnosti v organizaciji časnika Economist. Spomnil je na cilj pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015, ki je omejiti segrevanje Zemlje na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi z predindustrijsko ravnjo, ter dejal, da se ta odmika.

Znanstvene posledice podnebnih sprememb so jasne, prav tako je jasna tudi matematika: da bi se lahko izognili najbolj uničujočim posledicam globalnega segrevanja, mora svet do leta 2030 skoraj prepoloviti izpuste toplogrednih plinov ter do sredine stoletja v celoti izbrisati svoj ogljični odtis, je dejal Guterres.

Toda ta želja ostaja daleč od realnosti, je ugotovil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Globalni izpusti se namreč povečujejo, nacionalne podnebne zaveze pa nimajo ambicij, za katere znanstveniki pravijo, da so nujne za čimprejšnjo opustitev fosilnih goriv, je bil kritičen.

"Problem postaja vse hujši," je nadaljeval. "Če bomo tako nadaljevali, se lahko od cilja 1,5 stopinje poslovimo. Celo dve stopinji sta morda nedosegljivi."

Izdatke za okrevanje po pandemiji covida-19 je opisal kot "škandalozno neenakomerne" in kot zamujeno priložnost za pospešitev prehoda k čisti energiji. Dodal je, da bi ruska invazija na Ukrajino lahko dodatno spodkopala podnebno ukrepanje, saj bi države, ki se danes trudijo nadomestiti rusko nafto in plin, lahko ostale odvisne od fosilnih goriv.

Guterres je na konferenci v Londonu nastopil le nekaj ur pred začetkom dvotedenskega srečanja 195 držav pogodbenic Mednarodnega panela za podnebne spremembe (IPCC) v Parizu, na katerem naj bi potrdili pomembno poročilo o možnostih za zmanjšanje onesnaževanja z ogljikovim dioksidom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .03. 2022 ob  12: 01
Prekleta banda laznivska