Gruzijski premier za naslednika imenoval notranjega ministra

Gruzijski premier Bidzina Ivanišvili je danes za svojega naslednika imenoval notranjega ministra Iraklija Garibašvilija. Njegov tesen zaveznik, star le 31 let, ga bo na položaju nasledil konec meseca, sam pa se v skladu z napovedmi poslavlja od politike

"Naša ekipa je soglasno podprla kandidaturo Iraklija Garibašvilija," je na novinarski konferenci v Tbilisiju dejal Ivanišvili.

Garibašvili bo položaj zasedel 24. novembra, potem ko bo njegovo imenovanje potrdil tudi parlament, kjer ima večino Ivanišvilijeva koalicija Gruzijske sanje. V skladu z ustavnimi spremembami bo imel po novem več pooblastil kot predsednik države.

Na položaj slednjega je bil minulo nedeljo izvoljen še en zaveznik Ivanišvilija, širši javnosti slabo poznan Giorgi Margvelašvili. Na volitvah je močno porazil kandidata Združenega narodnega gibanja dosedanjega predsednika Mihaila Sakašvilija.

Ivanišvili, ki trdi, da je po zmagi nad Sakašvilijevo stranko na parlamentarnih volitvah lani dosegel vse, kar je želel, je dlje časa napovedoval, da bo po predsedniških volitvah odstopil in se posvetil delovanju v civilni družbi. Zanika, da bi želel tudi po umiku še naprej voditi politiko v državi.