Grška vlada preživela glasovanje o nezaupnici

Grška vlada je v nedeljo preživela glasovanje o nezaupnici, ki jo je vložila največja opozicijska stranka Siriza zaradi ukinitve javne televizije ERT in zaradi nepriljubljenih varčevalnih ukrepov. V 300-članskem parlamentu je nezaupnico po poročanju tiskovne agencije dpa podprlo 124 poslancev, 17 se jih je vzdržalo, 153 pa jih je bilo proti.

V času razprave in glasovanja so v Atenah pred parlamentom potekale demonstracije več tisoč privržencev opozicije, ki pa niso uspele spremeniti mnenja večine poslancev. Ti so podprli vlado v času, ko se v Atenah mudijo predstavniki trojke mednarodnih posojilodajalcev (EU, IMF in ECB), ki so pomagali rešiti državo z 240 milijardami evrov pomoči, za to pa zahtevali ostre proračunske varčevalne ukrepe.

Stranka Siriza je glasovanje o nezaupnici zahtevala pretekli teden, ko je vlada premierja Antonisa Samarasa v prostore ukinjene televizije ERT poslala policijo. Ta je po petih mesecih okupacije pregnala iz stavbe še zadnje protestnike. Vlada bo v prostore naselila uslužbence nove javne televizije EDT, ki bo obdržala le manjši del zaposlenih ukinjene televizije.

Kriza z javno televizijo se je začela 11. junija, ko je vlada na hitro rešila problem odvečnega števila zaposlenih v javnem sektorju z ukinitvijo televizije, pri čemer je zaposlitev izgubilo 2700 ljudi. Grčija mora v skladu z zahtevami trojke do leta 2015 ukiniti skupaj 15.000 delovnih mest v javnem sektorju.

Deli novico: