GROZLJIVO NEURJE NA HRVAŠKEM: "Če bi bili v rastlinjaku ljudje, bi bili zagotovo mrtvi" (VIDEO)

Svet

Del Hrvaške je v sredo popoldne in zvečer zajelo močno neurje. Najhuje je bilo na območju Varaždina, Zagorja in Medžimurja na zahodu Hrvaške in na območju Siska in Bjelovara, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Neurje je ponekod spremljala velika toča, ki je uničevala avtomobile, strehe, rastlinjake in kmetijske pridelke.

Toča, ki sta jo spremljala silovit veter in dež, je povzročila znatno škodo, predvsem v rastlinjakih in na drugih kmetijskih površinah. Najbolj je prizadela Veliki Bukovec v varaždinski županiji in Hum na Sutli v krapinsko-zagorski županiji.

V občini Veliki Bukovec, kjer je 40 odstotkov hrvaške proizvodnje cvetja, je padala toča v velikosti teniških žogic. Po njej ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak in steklenjak.

Prizadeto območje si je ogledal varaždinski župan Anđelko Stričak. "Že zdaj lahko rečemo, da je uničena polovica hrvaške proizvodnje cvetja," je davi za hrvaško televizijo N1 povedal Stričak, ki je na terenu že od srede. 

Dodal je, da je toča poškodovala dobesedno vsako streho, rastlinjak in steklenjak, pa tudi pridelke. "Na srečo v tem času v steklenjakih ni bilo nikogar. Če bi bilo drugače, bi danes govorili o ranjenih, morda tudi o mrtvih. Prebivalci pravijo, da česa takšnega še niso doživeli. Preživel sem domovinsko vojno, videl vse mogoče, a to, kar sem videl v steklenjakih, je grozljivo," je še dejal.

Takoj, ko bo občinska komisija ugotovila prvo ugotovitev škode, bo za območje Velikega in Malega Bukovca razglasila naravno nesrečo, danes zjutraj pa je kmete obiskala tudi kmetijska ministrica Marija Vučković. "Že včeraj zvečer smo se občani samoiniciativno organizirali, si pomagali, si izposojali ploščice, pokrili objekte ... Upam, da nam bo v prihodnjih dneh uspelo vsaj sanirati stanovanjske objekte. Koliko jih je bilo poškodovanih, težko ocenim," pa izjavo Stričaka prenaša 24sata.

Tudi najstarejši prebivalci Kapele Podravske in Velikega Bukovca ne pomnijo takšnega neurja, ki ga je spremljala toča v velikosti pomaranče. "Prišlo je hitro. Trajalo je 15 minut, niti nismo pričakovali, da bo tako. Vse se je pričelo podirati, kot da bi bila vojna. Tako je tolklo, tega ne pomnimo. Vse steklo, vse je padlo," je za HRT povedal eden od domačinov.

Pijavica kod Siska odnijela krov: ‘Spasili smo se potresa, a uništio nas vjetar’ Reporter: Emirat Asipi Više na: https://bit.ly/3sV8qNC

Objavil/a 24sata dne Četrtek, 26. maj 2022

Župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pa je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da je težko oceniti obseg škode, a je zagotovo ogromna, predvsem na strehah, strešnih oknih, velikem številu avtomobilov in v nasadih ob reki Sotli.

BONUS VIDEO: Na Dan mladosti smo v Kopru "ujeli" Titove pionirje

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija