GROZLJIVE RAZMERE V 'PRVIH BOJNIH VRSTAH': "Zdravnica ne zmore več. Tišči jo v prsih. Solze."

Slovenija

Na družbenem omrežju Facebook so Mladi zdravniki Slovenije objavili zapis zdravnice, ki dela v "prvih bojnih vrstah" in opisuje situacijo izpred nekaj dni. "Svoje mnenje o vsebini si ustvarite sami. In ne, ni pretiravanje. Takšne stvari so v trenutnih razmerah stalnica praktično po celi Sloveniji in se kvečjemu stopnjujejo," so zapisali ob objavi.

"Vsak dan, ko varujete sebe in ostale pred okužbo prispevate k temu, da se takšne in podobne nemogoče situacije čimprej končajo. Hvala vsem za trud," je zapisano ob objavi na Facebook strani Mladi zdravniki Slovenije, kjer so delili izpoved zdravnice dr. Vesne Homar, vodje Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Vrhnika.

"Sobota je. Danes se mi je zaključila karantena, za katero nisem dobila odločbe. In danes sem vskočila v službi, ker ... so se zadeve preveč zapletle," začenja svoj zapis zdravnica, ki pravi, da se je v petek trudila pripraviti vse za vikend, govorila je z vodjo urgentnega centra glede sprejemov v bolnišnico, naštudirala vse odloke, obvestila vse zaposlene v NMP o kliničnih poteh ...

Pred vami je zapis zdravnice, ki dela v "prvih bojnih vrstah" in opisuje situacijo izpred štirih dni. Svoje mnenje o...

Posted by Mladi zdravniki Slovenije on Tuesday, October 27, 2020

"Pa se ni izšlo. Naša mlada zdravnica se je zelo trudila. En covid pacient za drugim ... Gospa, ki rabi bolniško posteljo pač nekje v Sloveniji, pa je ne sprejmejo ne na Infekcijski kliniki ne na IPP ... Vse je polno. Gospo pusti doma, pove, da jih bo še klicala. Nato pacientka s saturacijo 75 %. Se duši pred ekipo. Tudi za to pacientko ni postelje. Morda v Novi Gorici ... Kdo jo bo tja peljal? Kdo jo bo spremljal? Zakaj je drugače, kot smo se zmenili včeraj?" kaotično situacijo v bolnišnicah pojasnjuje dr. Homarjeva in nadaljuje:

"V igro poseževa skupaj z vodjo dispečerskega centra. Gospo zdravnica spremlja v Ljubljano. Pred staro travmo kisik prek nosnega katetra ne zadostuje več. Ohio maska. Gospo preložijo na posteljo v prostoru, ki ni niti od daleč podoben ambulanti ali bolniški sobi. Neopisljivo. Je samo kisik. In medicinska sestra, ki je v podobni koži kot naša zdravnica.

Še dva mrliška ogleda v DSO (dom starejših občanov, op. a.). Zdravnica ne zmore več. Tišči jo v prsih. Solze. Prevzamem. Poskusim skoordinirati oskrbo prve gospe, ki še čaka doma. Telefonska številka, ki je bila dogovorjena, je izklopljena. Spet priskoči na pomoč "naš" dispečer. V Mariboru, kjer je centralna koordinacija bolnišničnih postelj, povedo, da se je vse spremenilo. Pred 10 minutami so navodila, da ne smejo več posredovati podatkov o prostih posteljah. Naj pač peljemo v Ljubljano, pa bo, kar bo. Zakaj je drugače, kot smo se zmenili včeraj?

Ponovno obiščem gospo. 83 je stara, s pridruženimi boleznimi. Saturacija je 95 %. Pustim ji pulzni oksimeter. Naj me pokličejo, če pade pod 92 %. Svojci razumejo. Telemetrija v najbolj okrnjeni obliki.

Nato, hvala bogu, "normalni" pacienti – grozeč porod, opeklina pri otroku, zaplet po odpustu iz bolnišnice, poškodbe ... Oddahnem si, ko je čas za menjavo. Skrbi me, če bo nočna zdravnica zmogla," je v svojem zapisu izrazila skrb in pripisala, da mlada zdravnica trenutno ne zmore delati in da je odprla bolniški stalež. "Preveč je bilo," je zaključila dr. Homarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Artu |  28 .10. 2020 ob  14: 35
17
Ubogo medicinsko osebje ki dela brez prestankov noc in dan ljudem pa je tezko namestiti eno samo masko in zavasno spremeniti navade, druzenja. Vse te “negativce” bi morali poslati za dan na intenzivni oddelek bolnisnic Covid in potem bi mehali z neumnimi komentarji. Pandemijo lahko premagamo le ce se vsi ljudje drzijo napotil
Lili |  28 .10. 2020 ob  14: 27
16
HVALA vsem zdravstvenim delavcem in vsem, ki delajo na prvi bojni liniji, ki reskirajo svoje zdravje in življenje, da rešujejo ljudi. Tudi tiste, ki pametujejo in se ne držijo priporočil, ki jim je težko nositi masko, ki se ne morej odpovedati žurke ali odhoda na vikend, ki trosijo LAŽI preko spleta.