GROBOVI, KI KAZIJO PODOBE OBALNIH POKOPALIŠČ: "Urejanje je dolžnost najemnika, kar je definirano tudi v pogodbi" (FOTO)

Koper

Na družbenih omrežjih se je vnela debata o zanemarjenosti nekaterih grobov, ki kazijo podobo obalnih pokopališč. Mnogi se sprašujejo, zakaj so zaraščeni, ob tem pa so prepričani, da je odgovornost na komunalah. A temu, kot kaže, ni tako, za (ne)urejenost grobov so odgovorni najemniki.

Na Komunali Izola, ki je upravljavec pokopališča v Izoli in Kortah, pojasnjujejo, da so zadolženi za urejanje pokopališč, skupnih pokopaliških objektov, naprav in druge infrastrukture, oddajanje grobov v najem, vodenje katastra in drugih evidenc ter izdajo soglasij in mnenj v zvezi s posegi na področju pokopališča.

Urejanje pokopaliških površin zajema tudi košnjo zelenih površin, pohodnih poti in površin med grobovi, dodajajo. "Urejanje samega groba pa je dolžnost najemnika le-tega, ki ga mora redno vzdrževati, obrezovati zasajene grmovnice, odstranjevati plevel ter odpadke (sveče, aranžmaje ipd.) in le-te odlagati v namenske zabojnike. Ta dolžnost najemnika je definirana tudi v sami pogodbi o najemu grobnega prostora," odgovarjajo na izolski komunali.

V primeru neprimerno vzdrževanega oz. ne-vzdrževanega groba komunala najemnika pozove k čim prejšnji ureditvi grobne površine. "Ti grobovi pa žal kazijo videz celotnega pokopališča in mečejo slabo luč tudi na delo upravljavca," še dodajajo.

Da skrbijo za javne poti in brežine pokopališč pravijo tudi na Marjetici Koper, ki se prav tako srečujejo s problemom o neurejenosti določenih grobnih polj, ki so v domeni najemnikov. Zato so v ta namen pričeli ponujati storitev urejanja grobov. Storitev je lahko enkratna ali pa se dogovorite za redno letno vzdrževanje.

"S strokovno usposobljenimi delavci se lahko dogovorite za čiščenje, košnjo ali zasaditev cvetja na grobu vaših svojcev. Cena je prilagojena potrebam posameznika in velikosti grobne parcele," pravijo na Marjetici, ki je upravljalec glavnega pokopališča na Škocjanu ter treh manjših: v Bertokih, Kubedu in Sv. Antonu.

Kaj pa se zgodi z grobovi, ki ostanejo brez lastnika? Kdo je v tem primeru odgovoren za urejenost?

V prvi vrsti na Komunali Izola opozarjajo, "da grobovi, na katerih se razrastejo tam zasajene rastline in plevel in za katerega bi vsled temu rekli, da je zapuščen, ne gre enačiti z opuščenimi grobovi, ki nimajo najemnika. V primeru, ko grob ostane brez najemnika, ga v skrb prevzame upravljavec (t. j. Komunala Izola) in ponudi možnost najema novi stranki."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kekec |  06 .07. 2023 ob  14: 36
Pri nas nihče ne vzdržuje pokopališča in če ne bi vaščani sami redno kosili bi bila robida že več m visoka. Denar pa kasirajo vseeno.
alfa |  05 .07. 2023 ob  16: 18
31
prvo naj popravijo poletni urnik ...da se ob 8 zvečer zapre pokopališče ni logično...zjutraj si v službi...pa kaj mislijo da bo folk po največji vrocini rihtal grob ,da te še kap...ob 8 ko je hlad bi šel gor na grob pa je zaprto...do 22 bi moralo bit poleti odprto saj je dolg dan....drugače pa ja vsak naj bi si porihtal grobove svojih najdražjih...
Prognostik |  05 .07. 2023 ob  11: 31
17
Kakšen morbiden članek ej.