GRIMS NAD KORDIŠA S KAZENSKO OVADBO: "Tudi manipuliranje s tajnimi podatki je zloraba"

Slovenija

Predsednik odbora DZ za notranje zadeve Branko Grims (SDS) je zoper poslanca Levice Miho Kordiša vložil kazensko ovadbo zaradi izjav po zaprti seji odbora minuli teden, na kateri so govorili o varnosti na nasilnih protestih. Gre za podatke Sove, zato obstaja sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov in zlorabe uradnega položaja, je dejal Grims.

Branko Grims in Miha Kordiš

Kot je v današnji izjavi v DZ spomnil Grims, je odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo minuli teden obravnaval poročilo o pripravah in ukrepih policije v zvezi z nasilnimi protesti v Ljubljani 5. novembra ter ocenil varnostno situacijo.

Na seji je direktor Sove Janez Stušek povedal, da je agencija spremljala dogajanje, da pa ne more predstaviti podatkov, ker so označeni s stopnjo tajnosti tajno. Del seje so zato s sklepom na že zaprtem delu seje dodatno zaprli za javnost in ga opravili v kletnih prostorih DZ, ki so namenjeni razpravam o tajnih podatkih, je pojasnil Grims.

Sova: Interpretacije poslanca Levice so neresnične in netočne

Po zaprtem delu seje pa je pred medije stopil poslanec Kordiš. Dejal je, tako Grims, da počasi kapljajo informacije Sove do poslancev, pri čemer se je izrecno skliceval na informacije slovenskih obveščevalnih služb.

Kot je tedaj navedel Kordiš, je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in bi stopnjevanje nasilja "na marsikateri točki lahko preprečili". Namesto tega pa so uporabili represivna sredstva, kar da naj bi ustrezalo političnemu vrhu oz. premierju Janezu Janši in njegovemu krogu. Z dogodkom pa so po besedah poslanca Levice povezane tudi "skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS".

V Sovi so odločno zanikali interpretacije poslanca Levice in zatrdili, da so neresnične in netočne ter ne odražajo dejanskega stanja.

Grims je takoj za poslančevimi izjavami javnost opozoril, da Kordiš nima nobenega pooblastila, da bi lahko javnosti dajal izjave, o čem je tekla beseda na zaprti seji odbora. Kot je danes pojasnil, je tudi sam odklonil pozive, da bi po zaprti seji dal izjavo. "Gre za odnos do varovanja tajnih podatkov in da se z njimi ne manipulira. Tudi manipuliranje s tajnimi podatki je zloraba slednjih. Poleg tega gre v takem primeru tudi za zlorabo funkcije," je opozoril Grims.

Grims: Obstaja sum kaznivega dejanja

Iz Sove so se po njegovih navedbah takoj odzvali in povedali, da utemeljeno pričakujejo, da s tajnimi podatki agencije vsi, ki se z njimi seznanijo v okviru opravljanja svojih nalog, ravnajo zakonito in odgovorno, zavedajoč se škodljivih posledic njihove zlorabe za ozke interese posameznikov ali skupin.

Po Grimsovih ocenah tako obstaja sum, da je Kordiš storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ter izdaje tajnih podatkov.

Kordiš pa se je v izjavi za javnost v DZ odzval z oceno, da Grims s pravljicami preusmerja pozornost od težav v državi, ker "je vlada Janeza Janše v osmih mesecih vladanja popolnoma pustila ljudi na cedilu". Po njegovem mnenju se ni ustrezno odzvala na epidemijo, "ljudje umirajo in trpijo, poleg tega pa so nervozni tudi zato, ker se jim trese stolček".

"Ne smemo si dovoliti, da nas kakor koli speljejo na led s svojimi pritlehnimi političnimi napadi in pravljicami ter teorijami zarot, ne glede na to, ali so te v obliki parlamentarnih razprav, tvitov predsednika vlade ali kazenskih ovadb," je dodal poslanec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  24 .11. 2020 ob  20: 07
kadar mi paše je tajno TAJNO, kadar pa ne, NI !
vseved |  24 .11. 2020 ob  15: 56
Gris, gnida pokvarjena.