GRE ZA VEČ KOT 1,1 MILIJONA EVROV ODŠKODNINE: Luka Koper se bo pritožila na zavrnitev tožbenega zahtevka

Koper

V Luki Koper se bodo pritožili na sodbo koprskega sodišča, ki je pred časom zavrnilo njihov tožbeni zahtevek zoper podjetje Xodo v zvezi s poglabljanjem prvega bazena koprskega pristanišča. V Luki trdijo, da na podlagi pridobljenih pravnih mnenj ne gre za jamčevalni zahtevek in da zato velja daljši zastaralni rok.

Družba Xodo je bila izbrana na javnem razpisu in je z deli poglabljanja prvega luškega bazena na globino 14 metrov začela februarja 2014. Z deli se je nato zatikalo - po tedanjih navedbah Luke Koper izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela -, Luka pa nato maja istega leta ni podaljšala pogodbe z Italijani. Dela je zaključila nizozemska družba Van Oord.

Luka Koper je od Italijanov terjala nekaj več kot 1,1 milijona evrov odškodnine. Odškodninski zahtevek izhaja iz višjega plačila novim izvajalcem, zmanjšanega za že izvedena dela s strani Xoda. Prvostopenjsko sodišče je dogodek obravnavalo kot v primerih stvarnih napak pri blagu in storitvah, za katere velja enoletni rok za vložitev tožbe, ki ga je Luka zamudila. Tako je sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo, ne da bi se spuščalo v presojanje vsebine tožbe in domnevne škode.

Na sodbo se bodo pritožili

Tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik je danes za STA napovedal, da se bodo na omenjeno sodbo pritožili. "Na podlagi pravnih mnenj, ki smo jih pridobili, ne gre za t. i. jamčevalni zahtevek, na kar se je oprlo sodišče, kjer je predviden zastaralni rok enega leta, ampak za odškodninski zahtevek, kjer je zastaralni rok tri leta," je pojasnil Šik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija