GRE RES ZA NEVARNO ODLOČITEV SODIŠČA? Bivši ženi moral plačati odškodnino, ker je zamolčal, da je homoseksualec

Svet

V Španiji je za razburjenje poskrbela odločitev sodišča, da mora moški plačati svoji bivši ženi odškodnino v višini 3000 evrov, ker naj bi prikrival, da je homoseksualec. Sodnica je poleg tega odločila, da je bil zakon med njima ničen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Javier Vilalta, ki je bil spoznan za krivega, je odločitev sodišča označil za grozovito in napovedal pritožbo. Med sojenjem se je sicer predstavljal kot biseksualec in je priznal, da je imel pred poroko tudi istospolne zveze.

Vilalta je za časnik El Mundo zagotovil, da ni svoje žene nikoli prevaral. "Bil sem zaljubljen, ko sem se poročil z njo," je zagotovil.

Ločitev leta 2011 se je zgodila sporazumno, spolna usmerjenost moža pa pri tem ni igrala vloge. Vilalta je s svojo bivšo ženo ostal v stiku in ji predstavil tudi novega partnerja, ki ga je označila za zelo prijaznega. Civilna tožba ga je tako zelo presenetila, je še dejal v izjavah za španske medije.

Špansko združenje FELGBT je bilo kritično do odločitve. Prepričani so, da gre za nevarno odločitev, ki bi lahko služila kot presedan za podobna sojenja. Predsednica združenja Uge Sangil je pojasnila, da so spolno usmerjenost osebe dali na zatožno klop, kar je protiustavno.

Do odločitve sta bila kritična tudi namestnica vodje regije Valencia Monica Oltra in tožilec.

Sodnica se je pri svoji odločitvi zanašala na civilno pravo iz leta 1889, ki predvideva razveljavitev poroke, če je ta nastala zaradi prevare. Po njenem je Vilalta namenoma prikrival svojo homoseksualnost, četudi ni želel s tem nič slabega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija