GRE PRI ZAJEZITVI SUHORICE ZA OPTIMALNO REŠITEV? Kvaliteta vode pod vprašajem, SAB zahteva sklic nujne seje

Slovenija

Poslanska skupina SAB zahteva sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor na temo problematike ureditve oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo. Kot so zapisali v zahtevi, projekt v zadnjem času sproža številne polemike in dvome, ali gre pri načrtovani zajezitvi Suhorice za optimalno varianto.

V poslanski skupini se strinjajo z ministrstvom za okolje in prostor, da je bilo dovolj zavlačevanja s postopki okoli iskanja dodatnega vodnega vira, "nismo pa prepričani, ali je ministrstvo pri tem zares ubralo najboljšo pot," so zapisali.

Kot so spomnili, akumulaciji Suhorice oz. Padeža nasprotujejo tudi kraške občine in javne institucije. Poleg vprašljive ekonomske upravičenosti investicije pa je pri načrtovani gradnji jezera še vprašanje kakovosti na ta način pridobljene površinske vode.

"Predlagatelji seje se želimo prepričati, da bo na podlagi strokovne razprave in preveritve vseh možnosti resnično obveljala najbolj ekonomična in družbeno sprejemljiva različica in da bo odločujoče pri njenem sprejemanju vodila skrb za ljudi in naravo, ne pa za kapital," so dodali.

Pri tem parlamentarnemu odboru po opravljeni razpravi predlaga sprejem nekaterih sklepov, med katerimi je ta, da je pri nujni zagotovitvi pitne vode v slovenski Istri treba zasledovati in upoštevati vse prizadete lokalne skupnosti in prebivalstvo, da se pri izvedbi projekta zasleduje racionalnost porabe javnih sredstev ter se pri izvedbi projekta izogiba nepotrebnim in nesmotrnim posegom v naravo. Prav tako naj ministrstvo ponovno preveri vse možnosti za vzpostavitev dolgoročnih vodnih virov za celotno jugozahodno Slovenijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .04. 2021 ob  15: 45
za grabežljivo vlado in podrepnike je Suhorca idealna rešitev, ker se najbrž obetajo veliki denarci