GOSTINCI V PORTOROŽU: "Slovenija postaja naslednja velika kulinarična destinacija" (FOTO)

Piran

Slovenija postaja naslednja velika kulinarična destinacija, je na strokovnem srečanju gostincev v Portorožu ocenil Janez Bratovž iz JB Restavracije. Gostince sicer še vedno pestijo številne ovire, od pomanjkanja kvalificirane delovne sile do birokratskih ovir, pa je opozoril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

Meh je na današnji novinarski konferenci, ki poteka v okviru tradicionalnega strokovnega srečanja gostincev, spomnil na probleme pomanjkanja delovne sile, velikih birokratskih ovir ter nenazadnje tudi plač zaposlenih. "Zato želimo, da se neke zadeve v tej državi spremenijo, predvsem na področju regresnih zahtevkov, na področju poklicnih bolezni," je dodal. Prvi mož OZS je ob tem še nakazal, da prihajajo signali, da bodo vendarle dobili državnega sekretarja za področje malega gospodarstva, kot je obljubil premier Marjan Šarec.

Po besedah predsednika sekcije za gostinstvo in turizem Blaža Cvara najbolj perečo težavo, pomanjkanje ustreznega kadra, trenutno rešujejo tako, da "gasijo požar" z najemanjem tuje delovne sile, pri čemer postopki za pridobitev potrebnih dokumentov trajajo predolgo. Za to, da bi Slovenija zares postala "regija kulinaričnih doživetij", pa bodo po njegovem ključni prav kakovostni kadri.

Cvar je sicer pozdravil pridobitev naziva evropske gastronomske regije, s katerim se bo, kot je napovedal, tudi povečala prepoznavnost naše kulinarike. Za povečanje prepoznavnosti avtohtone, tradicionalne kulinarike so sicer razvili projekt oz. blagovno znamko Gostilne Slovenije. Pod okriljem te znamke je letos v ZDA gostoval Leon Pintarič iz Gostilne Rajh, ki je menil, da bodo tovrstne predstavitve vplivale tudi na prepoznavnost posameznih gostincev.

Bratovž je kot ključ za dvig kakovosti gostinske ponudbe ponudil dvig cen. To bi za seboj potegnilo izboljšanje kakovosti storitev, to pa prinaša boljše, lokalne sestavine. Sicer pa je Bratovž ocenil, da Slovenija postaja oz. je že postala naslednja velika kulinarična destinacija.

Kuharski mojster Bine Volčič je priznal, da je pri kuharskem poklicu veliko lepega, je pa tudi življenjski slog: "Ne moreš reči: delal bom osem ur pa 'čau'. Tega na žalost pri nas ni." Po njegovem so tudi kuharski televizijski šovi pripomogli k povečanju zanimanja za kuharski poklic, hkrati so se tudi gosti na ta način izobrazili in postali zahtevnejši.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  28 .11. 2018 ob  07: 28
Ko bojo zaposlovali prave gostince , jih plačali kot je treba in jim povrnili nekdanji ugled , potem lahko računajo na to . Z študenti so zaje***i gostinstvo.
Dinksi |  28 .11. 2018 ob  00: 44
Delovne sile nebi manjkalo, če bi dali normalno plačo!!!