GOSTINCI IN HOTELIRJI ŠE VEDNO ČAKAJO POMOČ: Izplačilo regresov je pod vprašajem

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo, da je nujno treba sprejeti interventni zakon, ki bo gostinstvu in turizmu zagotovil pravočasno pomoč za okrevanje po epidemiji covida-19. Obenem pozivajo k takojšnji odpravi po njihovem neživljenjskih pogojev za opravljanje dejavnosti v tej panogi, so danes sporočili iz zbornice.

"V gostinstvu in turizmu že več tednov čakajo na obljubljene ukrepe pomoči v interventnem zakonu. Če ga ne bodo kmalu dočakali, bo izplačilo letošnjih regresov v panogi pod velikim vprašajem," je v sporočilu opozoril predsednik OZS Branko Meh. V OZS so zato ponovno pozvali vlado, da izpolni svojo obljubo in zagotovi pomoč tema panogama, ki sta bili zaprti več kot osem mesecev in sta med najbolj prizadetimi zaradi epidemije covida-19.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je sicer predlagala, da država z interventnim zakonom pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira regres v višini tisoč evrov na zaposlenega, obenem pa naj zniža stopnjo davka na dodano vrednost za storitve v gostinstvu in turizmu do konca leta 2022.

V zbornici obenem pozivajo k odpravi neživljenjskih ukrepov, ki trenutno veljajo v gostinstvu in turizmu. Ti močno omejujejo poslovanje tovrstnih obratov, zaradi česar se mnogi še vedno niso odločili za ponovno odprtje, nezadovoljni pa so tudi gostje, opozarjajo v OZS.

"V OZS in v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS zato vztrajamo, da se odpiralni čas podaljša do 22. ure. Sedaj morajo namreč goste ob 19. uri dobesedno odgnati od mize, posledično pa se druženje nadaljuje v zasebnih prostorih, kjer se zaščitni ukrepi ne izvajajo. Absurdno je tudi to, da za isto mizo ne sme sedeti družina s pet ali več člani, pretiran pa je tudi pogoj trimetrske razdalje med mizami," so zapisali.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS se je minuli teden sicer sestala z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in vodjo strokovne svetovalna skupina za covid-19 Matejo Logar. Predstavniki zbornice so na srečanju poudarili, da je preverjanje izpolnjevanja pogoja prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus ob vstopu v notranjost lokalov diskriminatoren ukrep za gostince. Omenjeni ukrep namreč ni obvezen za vstop v galerije, fitnese in bazene.

V sekciji pri tem vztrajajo, da naj bodo pravila in pogoji enaki za vse. "Gostinci nismo drugorazredna panoga, da bi za nas veljali najstrožji pogoji," so besede sekcije še povzeli pri OZS.

Iz Turistično gostinske zbornice Slovenije so v torek podobno sporočili, da se veselijo sproščanja poslovanja panoge, prav tako pozdravljajo, da pristojne inštitucije sprejemajo veliko njihovih predlogov. Tudi oni pa so zaskrbljeni, ker še vedno nimajo informacij o sprejetju interventnega zakona za turizem.

Minister Počivalšek je konec aprila ob robu odprtja obrtne cone Ugar v Ribnici izrazil prepričanje, da bodo ukrepi pomoči za gostinstvo in turizem sprejeti do konca maja, ni pa še bilo jasno, ali bo šlo za interventni zakon ali pa bodo ukrepi del devetega zakona za lajšanje posledic covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija