GORSKI REŠEVALCI ZGROŽENI: Tako obuti so se nemški turisti odpravili v gore! (FOTO)

Slovenija

Planinska zveza Slovenije opozarja, da je kljub preventivnim dejavnostim še vedno preveč nesreč v gorskem svetu. Gorski reševalci so letos zabeležili že 375 intervencij, medtem ko so jih lani v celem letu 483. Letos je umrlo 22 planincev. Za varno pot je nujno načrtovanje planinske ture in upoštevanje osnovnih nasvetov obiskovanja gora, opozarjajo. Ponoči so gorski reševalci iz Kranjske Gore in Bovca reševali nemške turiste, ki so se povsem neprimerno opremljeni in obuti v poznih popoldanskih urah podali na zahtevno pot na Prisojnik. V zgodnjih jutranjih urah so jih varno pospremili v dolino.

Kot so v Planinski zvezi Slovenije (PZS) zapisali v današnjem sporočilu za javnost, se morajo gorski reševalci skoraj vsak dan odzvati na klic ponesrečenih planincev. Eden od osnovnih nasvetov obiskovanja gora je, da je potrebno pred načrtovanjem preveriti, ali je planinska koča odprta. Če želite v njej prespati, jo je treba nujno pravočasno rezervirati, svetujejo.

Stabilna vremenska napoved bo tudi ta konec tedna v gore privabila številne planince, tudi takšne, ki nimajo osnovnih planinskih znanj. Da bi gorski reševalci imeli čim manj intervencij, je treba primerno pripraviti nahrbtnik ter najti primerno turo glede na svojo kondicijo.

Letošnja podrobna statistika nesreč v gorah kaže, da je bilo 375 intervencij, od tega je bilo 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je umrlo.

"Nič kaj spodbudno, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli, ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti," je povzel strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Navezujoč se na današnji dogodek, ko so gorski reševalci reševali nemške turiste, so pri Gorski reševalni zvezi Slovenije Turistično zvezo Slovenije zaprosili, naj v njihovih poslovalnicah širom Slovenije goste opozarjajo na zahtevnost terena našega visokogorja. Ta primer namreč ni izjema.

"Pred nami je še en počitniški vikend, ko v hribih pričakujemo veliko obiska, zato ponovimo: na turo se dobro pripravite, pravilno opremite, izberite primerno turo svojim psihofizičnim sposobnosti. S seboj imejte zadostno količino hrane in pijače, predvsem pa se na pot odpravite zgodaj zjutraj!" opozarjajo gorski reševalci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  13 .08. 2021 ob  13: 02
13
Dokler bo reševanje gratis, bodo hodili tako "opremljeni" v hribe