Gorenak poziva Banko Slovenije k ukrepanju zoper NLB

Poslanec SDS Vinko Gorenak je danes guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca pozval, naj zaradi onemogočanja učinkovitega preiskovanja sumov kaznivih dejanj v zvezi s slabimi krediti ukrepa zoper NLB.

Gorenak je Jazbeca pozval, naj v okviru svojih zakonskih pristojnosti ukrene vse potrebno proti vodstvu NLB, da bo ta odpravila vse ovire ter policiji in tožilstvu nemudoma omogočila takojšen dostop do vseh podatkov, ki so potrebni za učinkovito delo na področju preiskovanja sumov kaznivih dejanj v zvezi s slabimi krediti.

Že lani odstopil v rešavanje zaupno poročilo Banke Slovenije

V pozivu je tudi zapisal, da je že julija lani, ko je bil še minister za notranje zadeve, generalnemu državnemu tožilcu odstopil v reševanje zaupno poročilo Banke Slovenije, ki se je nanašalo na slabe kredite v bankah v državni lasti. Šlo je za sume številnih kaznivih dejanj v vrednosti več milijard evrov.

V kateri fazi preiskovanja so omenjeni sumi kaznivih dejanj, je Gorenak pred časom spraševal tudi pravosodnega ministra Senka Pličaniča, a prejel je več kot skrb vzbujajoč odgovor, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

NLB doslej podala sedem ovadb

Pličanič je namreč zapisal, da so bila doslej vsa prizadevanja, da bi z NLB vzpostavili iskren odnos sodelovanja, neuspešna. NLB je doslej podala sedem ovadb, ki pa so bile praviloma neprimerne za nadaljevanje preiskovanja, saj iz njih ni bilo mogoče razbrati storilcev in višine gmotne škode, ki naj bi jo banka utrpela. NLB ovadbam praviloma ne prilaga nobenih dokazil, zahteve po izročitvi dokumentacije pa vztrajno zavrača, je v odgovoru Gorenaku zapisal Pličanič.