GORAN LUKIĆ O ZGODOVINSKEM DNEVU ZA TRI DELAVCE: "Luka Koper jih je po letih pravnih bitk in odločbi sodišča pozvala na delo"

Koper

Po letih pravnih bitk so trije delavci dočakali "zgodovinski dan": niso več samo zunanji "izvajalci pristaniških storitev", ampak jih je Luka Koper, skladno z razsodbo vrhovnega sodišča, po kateri lahko uveljavijo delovno razmerje, pozvala na delo. Oglasil se je tudi Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

V daljšem zapisu na Facebooku je predsednik društva Delavska svetovalnica Goran Lukić izpostavil tri delavce, ki so dolga leta delali v Luki Koper s statusom zaposlenih pri zunanjem pogodbenem izvajalcu pristaniških storitev, ne da bi bili izenačeni z ostalimi redno zaposlenimi v Luki Koper. Tako naj bi bil eden od njih "več kot dvajset let praktično 24 ur na dan na klic", je zapisal Lukić, ki je kritičen do "varuhov sistema" v Luki Koper. 

"Včerajšnjim kadrovnicam ne morem očitati nekorektnosti. Bilo pa je nekaj pikrosti. Ki pa je izhajala iz refleksa, ki ga imajo varuhi sistema. Kajti dajmo biti jasni: ravno na takšnih izvajalcih nalog sloni cel sistem. Tihih operativcih, ki ubogljivo izvajajo navodila. Ali je kdorkoli izmed te vojske aparatčikov, ki je šla čez sistem Luke Koper, kadarkoli (!) udaril po mizi in rekel, da tako pač ne more biti, da ne more in ne sme gledati tega, kako več sto delavcev leta in leta tolče po več kot 250 ur na mesec pri luških gazdah, zato da jim Luka Koper vedno znova zaloputne vrata pred nosom?" se sprašuje Lukić.  

"Čez koliko slojev teh korporativnih aparatčikov smo se skupaj z obalnimi sindikalisti prebijali vsa ta leta, ki so nas ves čas obmetavali s korporativnim praznim besedičenjem ali pač aktivnim ignoriranjem? Čez nič koliko. Dajmo biti torej jasni: tiha vojska aparatčikov Luke Koper po nareku vedno novih korporativnih vojskovodij že desetletja – in še vedno! – vzdržuje elitni piramidni kadrovski sistem Luke Koper. Kjer so na vrhu redno zaposleni, spodaj pa zunanja raja," še zapiše.

NA APARATČIKIH SISTEM STOJI Včeraj bil v Kopru. Za tri delavce, ki so leta in leta delali preko "izvajalcev...

Posted by Delavska svetovalnica on Wednesday, 6 September 2023

"Na tihih pridnih aparatčikih temelji sistem. Nadrejeni prihajajo in odhajajo. Aparatčiki ostajajo," zaključuje svoj zapis Lukić.

Za pojasnila ter za odgovore na vprašanja, koliko delavcev so zaradi razsodbe sodišča morali sprejeti v redno delovno razmerje ter na kakšna delovna mesta, smo se obrnili tudi na vodstvo Luke Koper. Odgovore bomo objavili takoj po prejetju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  09 .09. 2023 ob  16: 58
-2
Menda so na dan sodbe v koprskem Obiju prodali 3 turbo maximuse. Zdaj pa ne vem al gre zgolj za naključje?
alfa |  08 .09. 2023 ob  16: 28
zelo pohvalno.bravo,!
kokodek |  08 .09. 2023 ob  12: 57
19
bravo!!! "aparatički" so vsepovsod in zaradi njih se marsikaj ne premakne nikamor oz. se dela škodo ljudem!! čestitke delavski svetovalnici!