Google z dobičkom in prihodki pomiril vlagatelje

Svet

Spletni velikan Google je s svojimi poslovnimi rezultati v zadnjem četrtletju pomiril borzne vlagatelje, saj se je izkazalo, da je rast števila klikov na oglase pomembnejša kot pa padanje cen, ki jih Google zaračunava za te oglase. Googlove delnice so se v četrtek po zaprtju borz podražile za osem odstotkov.

Google je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril tri milijarde dolarjev oz. 8,75 dolarja čistega dobička na delnico. Brez enkratnih stroškov v obliki kompenzacij zaposlenim z delnicami bi bilo dobička za 10,74 dolarja na delnico, kar je več od pričakovanj analitikov. Prihodki pa so od tretjega četrtletja lani porasli za 12 odstotkov na 14,9 milijarde dolarjev.

V lanskem tretjem četrtletju je imel Google 2,2 milijarde dolarjev dobička oz. 6,53 dolarja na delnico.

V primerjavi s tretjim četrtletjem lani je bilo v preteklem četrtletju na Googlovih spletnih straneh 26 odstotkov več klikov na oglase, kar je odtehtalo nadaljevanje padanja cen, ki se dogaja že dve leti zapored.

Google ima še vedno težave s proizvajalcem mobilnih naprav Motorola Mobility, ki ga je lani kupil za 12,4 milijarde dolarjev. Ta enota je v zadnjem četrtletju pridelala 248 milijonov dolarjev izgube.

Kljub temu se je cena Googlovih delnic po zaprtju borz v četrtek zvišala za 70,21 dolarja na 959 dolarjev. Google je s svojimi delnicami prišel na borzo pred devetimi leti, in to po ceni 85 dolarjev za delnico.