GOLOB SKLICAL POLITIČNI VRH O PROJEKTU JEK 2: Bomo šli na posvetovalni referendum?

Slovenija

Premier Robert Golob je za danes predsednici republike in DZ, vodje parlamentarnih strank ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti povabil na srečanje o dolgotrajni rabi jedrske energije v Sloveniji. Med drugim naj bi govorili o tem, kako zastaviti proces odločanja o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne (Jek 2).

Vprašanji energetske samooskrbe Slovenije in dolgoročne rabe jedrske energije zahtevata najširši nacionalni in politični konsenz, so v sporočilu za medije, v katerem so napovedali srečanje, minuli teden navedli v kabinetu predsednika vlade in dodali, da bodo sogovorniki med drugim naslovili vprašanje, kako zastaviti proces odločanja o gradnji Jeka 2.

Vlada je lani ustanovila delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnostih na projekt Jeka 2, ki naj bi med drugim opredelila regulativni okvir in pospešila pripravo projekta, vodi pa jo za namen usklajevanja projekta imenovani državni sekretar v premierjevem kabinetu. V javni obravnavi je že bil tudi predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki bi med drugim predvidevala, da bo zgrajen Jek 2.

Premier je politični vrh na to temo sklical po tistem, ko so v SDS vložili zahtevo za posvetovalni referendum o gradnji Jeka 2. Ob javnomnenjski anketi, ki je pokazala skoraj 70-odstotno podporo projektu, so menili, da je skrajni čas, da se o Jeku 2, ki da je bistven za zagotavljanje stabilne oskrbe z elektriko po konkurenčnih cenah po opustitvi premoga, izrečejo volivci na referendumu. Tudi predstavniki gospodarstva pozivajo k čimprejšnji odločitvi za projekt.

Koalicijska pogodba predvideva, da bo vlada v mandatu specificirala dokumentacijo, ki jo je treba pripraviti za informirano odločanje o Jeku 2 na referendumu. Resorni minister Bojan Kumer je v odzivu na napoved SDS dejal, da bi bilo smotrneje referendum izvesti po tistem, ko bodo znani vsi podatki o novi elektrarni, da pa podpira njegovo izvedbo tudi prej, saj vprašanja energetske samooskrbe in dolgoročne rabe jedrske energije terjajo iskanje čim širšega konsenza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .01. 2024 ob  12: 13
ljudem bodo naprtili referendum, da bo kraja legalna in nihče ne bo nič odgovarjal. sicer pa jedrska energija ni niti malo zelena !!!!
kokodek |  30 .01. 2024 ob  09: 32
-1
jedrske energija ni niti malo zelena, kako, kaj in kam z odpadki