GOLOB OB IZVOLITVI POŽEL ČESTITKE Z RAZLIČNIH STRANI: Tako je nasledniku čestital Janša

Slovenija

Premier Janez Janša, ki vodi vlado zadnji dve leti, je na Twitterju čestital svojemu nasledniku Robertu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. "Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo," je ob tem zapisal.

Predsednik SDS Janša je bil za mandatarja izvoljen 3. marca 2020, po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in posledičnem padcu vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Njegova vlada je prisegla 13. marca, trenutno pa opravlja tekoče posle. Mandat ji je namreč prenehal z ustanovno sejo DZ po volitvah 13. maja.

Predsednik Gibanja Svoboda Golob pa je bil včeraj s 54 glasovi za, 30 proti in ob eni neveljavni glasovnici izvoljen za mandatarja nove, 15. slovenske vlade. V DZ je že prisegel. 

V poslanskih skupinah SD, Levice in NSi so Robertu Golobu čestitali ob izvolitvi za predsednika vlade. V SD in Levici menijo, da bodo uspeli v politični prostor vnesti spremembo in kulturen dialog. V NSi pa pričakujejo, da bi na nekih točkah s koalicijo lahko našli skupne in dobre rešitve za državo.

Koordinator Levice Luka Mesec je po izvolitvi predsednika vlade Roberta Goloba dejal, da v osmih letih, odkar je poslanec, v DZ še ni bilo tako dobrega vzdušja. Misli, da je to zelo dobra popotnica za celoten mandat in da že kaže na spremembo, ki jo želijo v novi koaliciji vnesti v politični prostor. "Da bo Slovenija zadihala svobodno, da se rešimo jarmov, ki smo jih trpeli zadnjih 30 let, težav, ki so se vlekle skozi desetletja in da vsi skupaj obrnemo nov list," je dejal Mesec. Dodal je, da bodo v Levici Golobu pri tem pomagali po najboljših močeh. Glede nastopov opozicije na včerajšnji seji pa je Mesec dejal, da verjame, da bodo tudi oni spoznali, da je čas takih nastopov minil.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v izjavi za medije dejal, da so z Golobovo izvolitvijo v levosredinski koaliciji udejanjili voljo volivk in volivcev, "da so rekli ne desni vladi". Verjame, da je to prvi korak k oblikovanju trdne levosredinske koalicije in vlade, ki bo po njegovem mnenju "odpeljala" celoten mandat.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Golobu pri vodenju vlade zaželel veliko sreče, čeprav ga v NSi niso podprli. "Če bo uspelo njemu, bo uspelo Sloveniji," je dejal. Pričakujejo, da bi lahko na nekaterih točkah našli skupne rešitve za državo. Pri tem je Horvat omenil regionalizacijo Slovenije oz. ustanavljanje pokrajin. "Glede na to, da je Golob uspešen poslovnež, pričakujemo, da bi mu lahko pomagali tudi pri ustvarjanju dobrega poslovnega okolja, to pa so predvsem nižji davki," pravi. Golobovo delovanje, zakone in koalicijsko pogodbo bodo sicer v NSi gledali "skozi optiko" svojega političnega programa, pravi. 

Predsednik republike Borut Pahor, ki je Roberta Goloba predlagal za predsednika vlade, mu je včeraj po telefonu iskreno čestital za njegovo izvolitev v državnem zboru in se priporočil za tvorno sodelovanje, so v objavili na Pahorjevem Twitter profilu.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu Twitterju že včeraj čestitala za izvolitev na mesto predsednika slovenske vlade. Čestitko je zapisala v slovenščini in angleščini"Robert Golob, čestitke za izvolitev na mesto predsednika slovenske vlade! Naša Unija je v središču vaših prizadevanj. Skupaj zgradimo močno Evropo, ki bo kos sedanjim in prihodnjim izzivom!" je zapisala predsednica komisije.

BONUS VIDEO: Na Dan mladosti smo v Kopru "ujeli" Titove pionirje 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .05. 2022 ob  11: 12
Goloba je včeraj po prisegi odpeljala policija.