Globalno segrevanje bi lahko privedlo do pojava orjaških plazilcev

Odklop

Ameriški strokovnjaki, ki se ukvarjajo s povezavo med podnebjem in velikostjo živali, opozarjajo, da bi utegnilo globalno segrevanje privesti do pojava orjaških plazilcev, hkrati pa bi sesalci postali manjši.

Kot je dejal paleontolog iz prirodoslovnega muzeja na Floridi Jonathan Bloch, obstaja jasna povezava med segrevanjem in velikostjo fosilov.

Bloch je raziskoval obdobje pred 55 milijoni let, ko so Zemljo naseljevale kače, dolge kot avtobus, ki so lahko požrle žival, veliko kot krava, in želve v velikosti manjšega avtomobila, pa tudi konji, veliki kot današnje mačke. Tedaj se je v 200.000 letih globalna temperatura dvignila za šest stopinj Celzija.

Velikanske kače burijo domišljijo ljudi, ampak resničnost presega hollywoodsko domišljijo, je dejal Bloch. "Kača, ki je v filmu Anakonda skušala pojesti Jennifer Lopez, ni bila tako velika kot tista, katere ostanke smo našli," je pojasnil.

Raziskovalci menijo, da kombinacija sprememb v ekosistemu, vključno z manjšim številom plenilcev, večjim habitatom, veliko hrane in podnebnimi spremembi, omogoča preživetje orjaških živalskih vrst.

Prihaja do zmanjševanja velikosti sesalcev

Po drugi strani pa v času segrevanja ozračja prihaja do zmanjševanja velikosti sesalcev. Ameriški znanstveniki so namreč ugotovili, da so se sesalci v času dveh globalnih segrevanj v preteklosti občutno zmanjšali.

Menijo, da je manjša velikost sesalcev evolucijski odgovor na ekstremne temperature. Po koncu segrevanj v preteklosti so se sicer sesalci vrnili na prvotno velikost.

Deli novico: