GLEDALIŠČE ZA OTROKE: Začetek nove dogodivščine

Koper

Zahodni del Slovenije bo kmalu dobil svoje prvo gledališče za otroke. V Gledališču Koper so prepričani, da je obiskovanje predstav pomembno za otrokov in mladostnikov razvoj, zato bodo ob robu Kulturnega bazarja v regiji, ki bo v Kopru potekal 12. oktobra, ustanovili Gledališče za otroke Svetilnik. Gre za logično nadaljevanje dobrega dela z otroki, ki je v koprsko gledališče v minuli sezoni pripeljalo do rekordnega obiska.

V Gledališču Koper so uvod v novo sezono ponovno namenili najmlajšim; pripravili so 4. Mednarodni otroški festival Pri svetilniku v avgustu. V lanski sezoni je koprsko gledališče obiskalo rekordnih 14.906 otrok in njihovih spremljevalcev.

Abonmaja 'Mali oder' in 'Mavrična ribica' vabita najmlajše

Te dni so začeli s prodajo abonmajev za sezono 2023/2024. Najmlajšim in njihovim spremljevalcem sta na voljo abonma 'Mali oder', ki je namenjen otrokom od tretjega leta starosti, in abonma 'Mavrična ribica', ki ga posvečajo starejšim od pet let.

V abonmaju Mavrična ribica je tudi uspešnica 'Obuti maček', ki je nastala pod taktirko režiserja Vita Tauferja ter avtorjev glasbe Nane Forte in Jureta Ivanušiča. V predstavi od Koprčanov blestijo Rok Matek, Anja Drnovšek in Luka Cimprič.  

Obisk gledališča vpliva na otrokov razvoj

"Obisk gledališča ima za otroke številne pomembne koristi: vpliva na razvoj ustvarjalnosti in empatije, izboljša jezikovne veščine, razvija koncentracijo ter kritično razmišljanje," pravi Vanja Korenč, ki bdi nad programom za najmlajše. "V koprskem gledališču želimo prispevati k obogatitvi izobraževalnih vsebin in pri mladem občinstvu spodbuditi ljubezen do umetnosti in kulture, ki jo ob ustvarjanju čutimo tisti, ki se z gledališčem srečujemo vsak dan."

V predstavi 'Mehurčki' (abonma 'Mali oder') svoje veščine prepletajo glasbenica Tinkara Kovač, plesalec in koreograf Siniša Bukinac in dramski igralec Rok Kravanja. K čarobnosti predstave so pomembno prispevali avtor dramatizacije, režiser in scenograf Jaka Ivanc, kostumografinja Anja Ukovič in avtor glasbe Mirko Vuksanović (Avtomobili).

Za mladostnike: abonma 'Rastem'

Otok, zavod za razvijanje filmske kulture, Pokrajinski muzej Koper in gledališče tudi letos pripravljajo skupni abonma, ki obsega filmsko projekcijo, muzejsko delavnico in gledališko predstavo. Namenjen je otrokom, starejšim od osem let, in mladostnikom. Vse informacije o abonmajih so dostopne TUKAJ.

Premiere 'Dnevnika Ane Frank', ki se je zgodila na festivalu Pri svetilniku v avgustu, se je udeležila tudi predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.


ABONMA MALI ODER

Z Igorjem po svetu – Francija (Igor Štamulak, Jaka Ivanc)

Škratovo ime (brata Grimm, Boštjan Štorman)

Rdeča kapica (brata Grimm)

Mehurčki (Oton Župančič)

Žabji kralj (brata Grimm)


ABONMA MAVRIČNA RIBICA

Peter in volk (Sergej Sergejevič Prokofjev)

Obuti maček (Andrej Rozman Roza)

Repki 2 (dr. Igor Saksida, Trkaj)

Brundagrrrrom (Tamara Matevc)

Lepo je biti Koprčan (Renata Vidič)

Huda mravljica (Iztok Kovač)

Ostržek (Carlo Collodi)