GIBANJE SVOBODA PIRAN: 4 nova krožišča za razbremenitev prometa

Piran

V Gibanju Svoboda Piran - Pirano so celostno pristopili k problematiki tranzitnega prometa v občini, zato so na pristojnega ministra, mag. Bojana Kumra, že naslovili konkretno pobudo za izgradnjo štirih novih križišč in željo po čim prejšnji izgradnji hitre ceste Koper–Dragonja.

Pobudo, ki sta jo predstavila nosilec liste v Luciji mag. Neset Dulai – Nesi, in kandidatka za županjo Manuela Rojec, je podprla tudi poslanka Mateja Čalušič, ki si je ogledala predstavitev in sodelovala v pogovoru s krajani Lucije.

Prav tako v Gibanje Svoboda Piran - Pirano absolutno zavračajo idejo hitre ceste Jagodje-Lucija, saj menijo, da bo še poslabšala težave s tranzitnim prometom, razdelila Lucijo in povzročila še večji prometni kaos. Menijo tudi, da gre za prevelik poseg v okolje, saj že danes primanjkuje kakovostnih kmetijskih zemljišč. V Luciji in Vinjolah si želijo vzpostaviti urbane vrtove in s tem povečati samooskrbo, ne pa še več betona in avtomobilskih izpuhov!

Minister mag. Bojan Kumer je njihove konkretne pobude podprl, razume njihove pomisleke in se strinja, da je nujno tranzitni promet najprej speljati od Kopra proti Dragonji, šele nato pa razmišljati o drugih rešitvah lokalnih povezav.

V ekipi so skupaj s strokovnjaki pripravili pobudo za naslednja križišča:

Krožišče Košta: potrebna je razbremenitev obstoječe slemenske ceste, tako se bodo izboljšale prometne razmere v kraju in zagotovila večja pretočnost v času, ko tranzitni promet skozi Sečovlje lokalnemu prebivalstvu onemogoča vožnjo v normalnih razmerah.

Krožišče Lucija-Podvozna: dograditev krožišča bi upočasnila promet na cesti, ki loči Lucijo na dva dela in s tem tudi razbremenila okoliške prebivalce hrupa, poleg tega bi rešitev prispevala k manjši prometni obremenitvi in večji pretočnosti državne ceste, saj bi se iz "severnega" dela Lucije v "južnega" lahko pripeljali po lokalni cesti. Na tem področju si želijo tudi ustrezne rešitve podvoza, ki je pa hkrati tudi edina povezava med levim in desnim bregom Fazana.

Krožišče Valeta: omenjeno krožišče je preozko, zato ustvarja prometne zamaške in posledične kolone. Poleg tega predstavlja tudi dobrodošlico v "najbolj turistično občino", zato je prav tako potreben estetske ureditve.

Križišče Beli Križ: za povečanje prometne varnosti in pretočnosti so možne tri rešitve, najbolj ustrezno bodo določili skupaj s stroko in domačini.

"Iskrena hvala vsem za izjemno zanimanje, vse telefonske klice in sporočila ter res velik obisk. Naš štab je pokal po šivih, kar nam sporoča, da smo na pravi poti," sporočajo iz piranskega Gibanja Svoboda.

Za Manuela Rojec, kandidatka za županjo Občine Piran obkrožite številko 5

Za listo Gibanje Svoboda Piran - Pirano obkrožite številko 6