Geologi: Dno istrskega morja bogato z nafto in plinom

Istra

Istra bi lahko postala hrvaški Teksas. V to so prepričani geologi, ki so izvajali raziskave na dnu morja ob istrski obali in ugotovili, da je ta bogata z nafto in plinom. 

Novi hrvaški zakon o iskanju ogljikovodikov, ki ga je vlada pred dnevi poslala v sabor, predvideva možnost podelitve koncesije tujim multinacionalkam. Te lahko raziskujejo in naknadno tudi izrabljajo naravna bogastva, kot sta nafta in plin. Največja naftna družba na svetu Exxon, je tako izkazala interes za iskanje črnega zlata. Hrvaška, ki se nahaja v veliki krizi, sama nima dovolj denarja za drage raziskave, zato so k temu pozvali tujce, ki bodo seveda v zameno hoteli svoj kos pogače pri črpanju. 

Strokovnjaki so prepričani, da bo ravno Istra ena od najbolj raziskovanih območij, saj geologi pravijo, da je pod morsko gladino veliko nafte in zemeljskega plina. Območje, ki ga nameravajo sondirati, sega od Savudrije proti bazenu izliva reke Pad. Polovica tega bazena se nahaja v hrvaških vodah. 

Dokaz, da naj bi se nafta res nahajala na dnu istrskega morja, pa naj bi prihajala tudi iz Madžarske. Že v devetdesetih letih je njihova vlada želela izvesti raziskave na dnu morja, nato pa je desetletje kasneje MOL (madžarska naftna družba) kupila INO (hrvaško naftno družbo), ki je tedaj imela ekskluzivo pri raziskovanju naravnih bogastev v hrvaškem Jadranu.

Deli novico:

FB |  22 .01. 2014 ob  01: 09
Franci Blaškovič for President! Terjate te korporoacije in falšone v tri kosmate luknje!
Mr.x |  21 .01. 2014 ob  15: 49
Ali je mogoce tu razlog zakaj se ne moremo dogovoriti o meji na morju? Ker bi potem tudi Sloveniji pripadalo malo tega plina in nafte.
STO |  21 .01. 2014 ob  15: 48
STO
Boki |  21 .01. 2014 ob  14: 20
Ma kaj Istra cela Hrvaska je en navaden Teksas pa ne zaradi nefte in plina.
SVETI JURIJ |  21 .01. 2014 ob  11: 23
ISTRSKO MORJE???SVAŠTA P....A RODI, SAMO PAMETNO NEČE
hister |  21 .01. 2014 ob  11: 03
A se zaradi tega grebejo za naš košček morja?