GASILCEM JE V POSTOJNI USPELO 'NEMOGOČE': Zmanjkovalo jim je vode, na pomoč so jim priskočili prebivalci (FOTO, VIDEO)

Kronika

V petek okoli 17.30 je zagorelo v podjetju Excelza lesarstvo na Kolodvorski cesti v Postojni. Nemudoma je bilo aktiviranih več kot sto gasilcev iz regije, ki so uspeli omejiti požar v noči na soboto. Poškodovanih k sreči ni bilo, je pa med intervencijo eden od gasilcev utrpel vročinski udar. V požaru je v celoti pogorelo gospodarsko poslopje v izmeri 2300 kvadratnih metrov, materialna škoda je ogromna. Policisti do sedaj niso zaznali suma storitve kaznivega dejanja.

(vir: PU Koper)

Regijski poveljnik Civilne zaščite (CZ) Sandi Curk je na tiskovni konferenci dejal, da se v bližini kraja požara nahajajo stanovanjski objekti in bi bilo brez strokovnega vodenja visoko število evakuiranih. Kot je pojasnil, sta prevladovala znanje in moč vseh prostovoljcev. Gasilci so po njegovih besedah naredili nemogočo zgodbo in vsem se je zahvalil za požrtvovalnost.

"Nismo znali in nismo zmogli oceniti razsežnosti, kaj bi se lahko zgodilo," je dejal Curk in dodal, da so bili v pripravljenosti za evakuacijo prebivalstva, vendar do tega scenarija k sreči ni prišlo. Gasilci so se pri gašenju spopadali s pomanjkanjem vode, a so požar uspeli pogasiti s pomočjo prebivalcev, ki so jim dostavljali vodo. Kot je dodal Curk, je pogorelo okoli 600 kubikov lesne mase. Po njegovih besedah je gospodarski minister Zdravko Počivalšek tudi že stopil v kontakt z družino, ki je bila prizadeta v požaru in obljubil, da bodo pogledali, kakšne so možnosti enkratne pomoči za razvoj gospodarstva. Kot občan pa je svojo pomoč ponudil Zvonko Černač.

Posted by Radio 94 on Friday, September 4, 2020

"Gasilci in civilna zaščita so preprečili še večjo katastrofo"

Dr. Simona Perčič iz NIJZ je na tiskovni konferenci povedala, da so gasilci in civilna zaščita naredili ogromno delo, da so preprečili še večjo katastrofo. IZ NIJZ so civilni zaščiti sicer takoj svetovali, naj občanom svetujejo naj zaprejo okna in vrata, saj se ob kurjenju lesa sproščajo nevarni plini in prašni delci. Sreča v nesreči pa je bila, da je veter pihal (in s tem prenašal tudi dim) v smeri gozda in ne proti naselju.

Ker je gorel les, je to podobno, kot če bi gorel gozd, je poudarila. Predstavniki NIJZ so tako preventivno obiskali postojnske vrtce in se odločili za čiščenje igral ter vrtcem kot tudi postojnski občini svetovali košnjo trave. Koncesionarju Postojna so z ukrepom naložili, naj odpelje požarno vodo do čistilne naprave.

(vir: PU Koper)

Porabili več kot milijon litrov vode

Vodja intervencije Mitja Šantelj je na novinarski konferenci med drugim dejal, da si štejejo v velik uspeh, da se požar ni razširil na naslednje poslopje. Uspeli so tudi ohladiti bližnji plinohram, saj bi sicer lahko prišlo do eksplozije. Kot je dodal, se je eden od gasilcev pregrel in dehidriral, vendar je bil kmalu odpuščen v domačo oskrbo.  Največja težava, s katero so se spopadali pri gašenju, je bila dobava vode, zato je pozval k preverjanju hidrantnega omrežja. Obenem je opozoril, da postojnski gasilci nimajo večjega vozila z vodo. Po Šanteljevih besedah so med gašenjem porabili več kot milijon litrov vode. Skupno so gasili 5 ur in 37 minut, požar je bil nato lokaliziran, požarna straža pa je trajala še 46 ur. Gasilsko intervencijo so zaključili v nedeljo ob 22. uri.

Postojnski župan Igor Marentič se je zahvalil gasilcem, policistom in prostovoljcem. Obljubil je, da bodo pregledali hidrantni sistem, z gasilci pa se bodo pogovorili o nabavi cisterne. Obenem je dejal, da bo občina pomagala družini, ki je utrpela gospodarsko škodo. Družina sama pa je obljubila, da bo posodobila in obnovila proizvodnjo.

 

Gašenje požara v postojnskem Excelza lesarstvu je s fotoaparatom spremljal Valter Leban. Zahvala in čestitke vsem 100...

Posted by Radio 94 on Friday, September 4, 2020

Zagorelo je v silosu žagovine

Na kraj so bili poleg gasilcev nemudoma napoteni tudi koprski policisti. "Na kraj so bile takoj napotene tudi tri policijske patrulje iz koprske in postojnske policijske postaje, ki so zavarovale kraj požara in zbrale prva obvestila. Zaradi varnosti je bil za nujen čas gašenja požara zaprt okoliški promet," so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Kot so zapisali, je bilo iz zbranih prvih obvestil na kraju ugotovljeno, da je zagorelo v podjetju, ki se ukvarja s predelavo lesa in izdelavo lesenih polizdelkov, in sicer v večjem zbiralniku (silosu) žagovine, od koder se je požar takoj razširil na bližnjo proizvodno halo, v kateri so bili delovni stroji, viličar in leseni izdelki. V času požara je bilo na območju gospodarskega objekta sedem zaposlenih, nihče od njih ni bil poškodovan, so sporočili s PU Koper.

 

In še pogled od zgoraj. Avtor: Jean Caffou

Posted by Radio 94 on Friday, September 4, 2020

Ne gre za sum storitve kaznivega dejanja

Kot so dodali, je pri gašenju požara sodelovalo več kot 100 gasilcev iz 12 okoliških gasilskih društev z 22 vozili, ki so v noči na soboto obvladali požar in ga omejili. Koprski kriminalisti so skupaj s strokovnjakom Nacionalnega forenzičnega laboratorija v soboto in nedeljo opravili ogled kraja dogodka, kjer so bile potrjene uvodne navedbe očividcev. "Ugotovljeno je bilo, da je do požara oziroma tako imenovane prašne eksplozije prišlo v filtru finih delcev, ki se nahaja pod zbiralnikom – silosom in je povezan s sesalnim sistemom. Požar se je razširil na gospodarsko poslopje, kjer je v celoti tudi pogorelo približno 2300 kvadratnih metrov gospodarskega poslopja," so zapisali na PU Koper.

Pri požaru je nastala velika materialna škoda. Iz do sedaj zbranih ugotovitev ni bilo zaznati razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, so sporočili iz PU Koper. Ugotavljanje okoliščin dogodka pa še ni zaključeno – sledi zbiranje obvestil, ugotavljanje dejstev in okoliščin. Policisti bodo o požaru podali tudi ustrezno poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija