GANTAR: Z aneksom k splošnem dogovoru do skrajševanja čakalnih vrst (VIDEO)

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru, v okviru katerega bi našli rešitev za skrajševanje čakalnih vrst za tiste, pri katerih bi lahko prišlo do dodatnega poslabšanja zdravja zaradi predolgega čakanja na obravnavo. Za to bodo, kot je dejal na današnji novinarski konferenci, potrebna dodatna sredstva.

Gantar je poudaril, da je bila ves čas, tudi v času epidemije, zdravstvena obravnava za nujne bolnike in tiste, ki potrebujejo zelo hitro zdravljenje, dostopna. Dejstvo pa je, da delo v zdravstvenih zavodih še sedaj ne poteka tako kot pred epidemijo in verjetno še nekaj časa tudi ne bo. Gantar poziva bolnike, naj se obrnejo na svojega zdravnika, če imajo zdravstvene težave.

Ministrstvo pa bo šlo v iskanje rešitve za čakalne dobe, ki sicer niso nov problem, "ni pa zato danes nič manjši". "Treba je vedeti, da delamo v drugačnih razmerah, da je zdravstveni sistem kadrovsko in prostorsko omejen in tu iščemo neko optimalno rešitev, da bi ljudje seveda bili pravočasno deležni zdravstvene oskrbe oziroma zdravljenja," je dejal.

Skrajševanje čakalnih vrst bo po ministrovih besedah potekalo na več načinov, zlasti pa morajo zagotoviti dodatna sredstva, da bodo lahko zdravstveno osebje motivirali, stimulirali. Po Gantarjevem mnenju se zdravstveni delavci zavedajo, da bo treba poskrbeti za večje število bolnikov. "Poskušali bomo vključiti vse, ki so pripravljeni delati in ki lahko seveda pomagajo pri tem," je napovedal.

Zaradi epidemije se v zdravstveni blagajni ob koncu leta obeta precejšen, 129 milijonov evrov visok nepokrit primanjkljaj, zaradi česar so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predlagali, da ta znesek pokrije državni proračun, v nasprotnem bo decembra ogroženo oz. zaustavljeno financiranje zdravstva.

"Treba bo dejansko videti, koliko se bo zmanjšal priliv sredstev oziroma prispevkov v zdravstveno blagajno in seveda tudi tam najti ustrezne rešitve. V vsakem primeru pa mislim, da brez dodatnega proračunskega denarja ne bo šlo," je dejal. Spomnil je, da bodo iz državnega proračuna krili tudi vsa zdravljenja covida-19, poleg tega novi protikoronski zakonodajni paket predvideva kritje 80 odstotkov izpadlega programa iz državnega proračuna. O krčenju košarice pravic v tem trenutku ne razmišljajo, je zatrdil.

Dotaknil se je tudi vprašanja zagotavljanja zaščitne opreme zavodom v prihodnje. Izvajalci bodo po koncu epidemije sami nabavljali opremo glede na svoje potrebe, dejstvo pa je, da bodo potrebovali nekoliko več zaloge, kar bo terjalo tudi več stroškov, je dejal. Z aneksom k splošnemu dogovoru bodo zato skušali priznati te stroške pri ceni zdravstvene storitve. Obstaja pa tudi možnost skupnega javnega naročila varovalne opreme, ki bi ga lahko vodilo ministrstvo.

Novinarska konferenca o stanju v zvezi s koronavirusom (27.5.2020)

Novinarska konferenca glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom, na kateri so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman, strokovni direktor SB Celje in koordinator za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno varstvenih zavodih za območje celjske regije Franc Vindišar, državna koordinatorica razvoja paliativne oskrbe Mateja Lopuh, vodja sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik ter vladni govorec Jelko Kacin. #STAvživo Prenos vŽIVO.si RTVSLO.si Vlada Republike Slovenije

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Sreda, 27. maj 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija