GANTAR O TRENUTNIH RAZMERAH: "Lahko smo zadovoljni, da smo vztrajali na zdravstvenem sistemu, ki je namenjen množicam" (VIDEO)

Slovenija

Ob današnjem svetovnem dnevu zdravja je minister za zdravje Tomaž Gantar opozoril, da je zdravstvo v zadnjih letih napredovalo, a ostaja pred številnimi izzivi. Kot enega večjih prepoznava dostopnost zdravstva. Poudaril je, da se je v trenutnih razmerah ob pandemiji koronavirusa javen in dostopen zdravstveni sistem pokazal kot pomemben dejavnik.

Na današnji novinarski konferenci je Gantar spomnil, da mineva 100 let od zadnje pandemije - španske gripe. Poudaril je, da se je zdravstvo od takrat precej spremenilo, napredovalo in da je danes mogoče ozdraviti številne bolezni, ki so v preteklosti veljale za neozdravljive.

A izziv ostaja predvsem dostopnost zdravstva, je izpostavil. "Gre predvsem za odnos do zdravja večine prebivalstva. Vrhunska medicina je žal namenjena le manjšemu številu ljudi. V mnogih državah se medtem soočajo s problemom dostopnosti zdravstvenega varstva, tudi do najosnovnejših zdravstvenih storitev," je dejal. Dodal je, da je pandemija čas o razmisleku, "kako bo družba bolj pravična do vseh, vsaj na področju zdravja, ki je temeljna človekova vrednota".

Ocenil je, da je slovenski zdravstveni sistem solidaren in na visokem strokovnem nivoju. Pandemija po Gantarjevih besedah kaže na razpoke v sistemih, ki so do nedavnega bili vzor. "Lahko smo zadovoljni, da smo v Sloveniji vztrajali na zdravstvenem sistemu, ki temelji na javnem zdravju, ki je namenjeno množicam," je opozoril. Dodal je, da javna mreža v trenutni situaciji zmore zadovoljevati osnovne potrebe na zdravstvenem področju.

Sprejeti ukrepi po njegovi oceni kažejo dobre rezultate, ki so primerljivi z najboljšimi državami. "Naših težav še zdaleč ni konec. Verjamem, da bomo uspešno premagali vse izzive, s katerimi se soočamo, na boljši način kot marsikatere druge države," je dejal. Zahvalil se je zdravstvenim delavcem, predvsem medicinskim sestram in babicam, ki so v ospredju letošnjega dneva zdravja. "V zdravstvu ne bi bili tako uspešni, če ne bi imeli požrtvovalnih medicinskih sester in babic, ki sodelujejo v vseh timih in na vseh področjih," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .04. 2020 ob  08: 16
škoda, da SDS in NSI v povezavi z zdravniško zbornico zagovarjajo privatizacijo zdravstva. Bo treba budno spremljati, da zdravstva ne bodo privatizirali. Hval zdravnikom, sestram in tehnikom. Seveda si zaslužijo boljše plače in predvsem, da jih bo več zaposlenih. Doslej so jih načrtno krčili in zato je stanje tako kot je . Sicer je naše zdravstvo še vedno eno najboljših ravno zato, ker ni popolnoma privatizirano!!!!! Koliko je minister na mestu pa si ne upam misliti......
td |  07 .04. 2020 ob  13: 23
Lepo povedano. Vsaj en od ministrov na mestu.