GANTAR JE ZA KARANTENO: Dopust na Hrvaškem odsvetuje, ob vrnitvi ostanite nekaj dni izolirani

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da se popoldne sestane s predstavniki NIJZ in svetovalne skupine za covid-19, nato pa ima še predvideno srečanje s premierjem Janezom Janšo. Kakšne ukrepe bodo sprejeli za zajezitev vnosa okužb novega koronavirusa s Hrvaške, ni želel napovedati. Sam se zavzema za uvedbo karantene, a čez nekaj dni.

"Morali bomo pretehtati in hitro sprejeti odločitev glede na to, da se razmere poslabšujejo in da nas ogrožajo predvsem vnosi, tudi s Hrvaške. Odločitev bo treba sprejeti, preden se začne šola. Kakšna bo, je vedno strokovna in tudi politična odločitev. Ne bi je pa želel vnaprej napovedovati," je dejal Gantar v izjavi medijem po sestanku s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus).

Gantar meni, da bi bilo smiselno uvesti karanteno za slovenske turiste, ki se bodo vračali s Hrvaške, a jim je vseeno prej treba dati na voljo nekaj dni časa, da se lahko tudi brez karantene vrnejo v državo. "Mislim, da bi bilo čisto tehnično težko izvedljivo, če bi rekli, da je od zdaj naprej karantena za vse. To bi pomenilo več deset tisoč ljudi v karanteni, kar je nemogoče izvesti," je povedal.

Ob tem je pozval ljudi, ki se vračajo s Hrvaške, naj, če le imajo možnost, nekaj dni ostanejo izolirani, da ne bi ob morebitni okužbi virus nenadzorovano širili naprej. "Še posebej to mora veljati za zdravstvene delavce in vse, ki delajo v domovih za starejše občane," je izpostavil.

Ob tem pa državljanom odsvetuje dopustovanje na Hrvaškem, saj imajo v tej državi težavo z epidemijo. "Izpostavljanje je v tem primeru dejansko neodgovorno, ogrožamo sebe in naše bližnje - sodelavce, svojce," je povedal zdravstveni minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija